Programul Prima Casă se apropie cu paşi repezi de final. Chiar dacă Ministerul de Finanţe intenţionează să suplimenteze fondurile cu 200 milioane euro, specialiştii imobiliari spun că banii ar mai ajunge pentru doar câteva luni. Cei care vor să cumpere sau chiar să ridice o casă prin programul Prima Casă trebuie să se grăbească. IMOPEDIA.ro vă spune ce paşi trebuie urmaţi pentru a construi o locuinţă prin Prima Casă.

25205-casuta_puzzle.jpgProgramul Prima Casă a fost ales cu precădere de către clienţii care au vrut o locuinţă gata construită, deşi se adresează şi celor care vor să îşi ridice o casă de la zero. Însă numărul celor care au ales această variantă nu a fost nici pe departe la fel de ridicat, nici în cea de-a patra ediţie a programului guvernamental.

Când vine vorba de construcţia unei case, băncile sunt chiar mai rezervate decât atunci când finanţează achiziţia unui apartament. Programul Prima Casă nu permite construcţia casei în regie proprie, astfel că trebuie aleasă o firmă de construcţii avizată. Mai mult de atât, construcţia trebuie finalizată într-o perioadă bine definită. După ce se semnează contractul, casa trebuie să fie gata în maximum un an şi jumătate, termen ce poate fi prelungit în anumite situaţii cu încă 12 luni, dar numai cu acordul băncii. Un aspect demn de interes este acela că beneficiarul nu primeşte banii în mână, ci banca plăteşte constructorul pe etape, în funcţie de cum evoluează lucrările de construcţie.

„Este avantajos din punctul de vedere al executantului, atâta vreme cât transferul banilor nu întârzie prea mult, iar proiectul ales este bine făcut. În general, gradul de detaliere al unui proiect finanţat prin programul Prima Casă trebuie să fie foarte ridicat”, spune inginer Bogdan Georgescu, managing partner Cross Projects.

Condiţiile aspre impuse de bănci îi împiedică pe clienţi să aleagă această variantă

După ce îşi alege firma cu care va colabora, solicitantul creditului pentru construcţie trebuie să prezinte băncii un contract de antrepriză încheiat cu o societate de construcţii, precum şi un deviz estimativ care să cuprindă costurile implicate. Responsabilităţi există şi pentru constructor, care trebuie să demonstreze, printr-un certificat de atestare fiscală, că nu are datorii la bugetul de stat mai vechi de 60 zile. Iar după terminarea construcţiei, terenul şi casa nu pot fi vândute timp de cinci ani.

„Nu mulţi se înhamă la aşa ceva. Sunt prea complexe condiţiile, cumva banca intervine asupra construcţiei. Nu ai voie să faci mai mare de atât, mai înaltă de atât, cu mai multe dormitoare decât atât. E o problemă şi cu intabularea casei, pentru că o parte rămâne a băncii, căci o parte din sumă aparţine instituţiei. Astfel, cred că maximum cinci din o sută de case se construiesc prin Prima Casă”, susţine constructorul Ciprian Ana.

Află ce acte sunt necesare pentru obținerea unui credit grantat de stat

Un aspect important pentru cei care pornesc totuşi pe acest drum este acela că este necesară asocierea a minumum doi beneficiari. Unul din cei doi asociaţi trebuie să deţină deja un teren care să aibă căile de acces, facilităţile, dependinţele, dotările şi utilităţile aferente acesteia, care satisface cerinţele de locuit ale unei persoane sau familii.

„Această asociere funcţionează foarte, foarte greu dacă persoanele nu cunosc implicaţiile mecanismului de asociere. Dar dacă totuşi reuşesc şi vor să construiască, pentru a nu îşi creşte costurile foarte mult, au nevoie de un teren la periferie cu suprafaţă foarte mică, loturi de 200 mp, 250 mp”, conchide Sorin Roşu, dezvoltator Apulum 94.

Garanţia maximă pe care un beneficiar o poate primi pentru construcţia unei locuinţe este de 75.000 euro. Solicitantul creditului este obligat să aibă un avans de 5% din această sumă, banca urmând să îi acorde un credit de 71.250 euro.

CITEȘTE ȘI Casa economică: investiţie iniţială ridicată, dar avantaje ulterioare incontestabile

 

8 June 2012