Panduri este una dintre cele mai noi zone rezidenţiale ale Bucureştiului. Cele mai multe dintre blocurile de acolo au fost construite după căderea regimului comunist. Este o zonă mică, elitistă, cu preţuri de strigare mari şi tranzacţii rare. Cu toate acestea, puţinele tranzacţii care se fac, pot fi finanţate prin Prima Casă.

23766-22466456.jpgZona Panduri este una dintre cele mai bine cotate din Capitală. Vecină cu zona Cotroceni, construită recent şi cu acces la toate punctele de interes din oraş, este vânată de mulţi clienţi cu pretenţii.

„Clienţii zonei Panduri sunt  oameni care au venituri peste medie, educaţi şi în general cunoscători ai acestei zone. Ştiu ce vor şi acest lucru se observă din cererea lor, care este foarte exactă. Mai precis, ne indică şi blocurile în care vor să achiziţioneze apartamente”, spun oficialii agenţiei General Service 2000.

Diferenţa de preţ dintre cerere şi ofertă poate ajunge la 50.000 euro

Diferenţa este că acum, în anii de după instalarea crizei economice, nici măcar aceşti clienţi nu mai sunt dispuşi să cheltuiască prea mult pe locuinţe. Proprietarii în schimb, au rămas cu nostalgia vremurilor de altă dată şi ţin preţurile sus, uneori chiar la nivelul anului 2008.

„Este nevoie de negocieri foarte puternice cu proprietarii, care nu vor să aprecieze piaţa corect. Încă mai sunt diferenţe de 30.000 până la 50.000 euro între cerere şi ofertă. Ce s-a vândut până acum, s-a vândut cu 60.000 euro, maximum 70.000 euro la două camere, trei camere undeva între 80.000-100.000 euro, iar patru camere ating undeva la 130.000-140.000, dacă au finisaje superioare”, spun reprezentanţii agenţiei Neocasa.

În unele cazuri, apartamentele cu două camere s-au vândut chiar şi cu 50.000 euro. Însă cum zona Panduri este una cu o suprafaţă foarte mică, ofertele sunt destul de rare, iar proprietarii se simt încurajaţi să ţină de preţuri cât de mult pot. Singurii care acceptă valoarea pieţei sunt cei care au nevoie urgentă de bani, spun agenţii imobiliari.

„De cele mai multe ori, atunci când proprietarul decide să lase la preţ, ne anunţă şi noi îi sunăm pe clienţii care au fost interesaţi de proprietate, dar au refuzat-o din cauza preţului. Dacă ei mai sunt disponibili, atunci uneori putem încheia tranzacţia”, continuă oficialii Neocasa.  

Blocurile din zonă au fost construite începând cu anul 1989

Cele mai căutate apartamente sunt cele cu două camere, urmate de cele cu trei camere. Garsonierele sunt foarte rar tranzacţionate, fiind foarte puţine, iar preţul lor porneşte de la 40.000 euro, în cazul uneia semidecomandate, şi poate ajunge la 50.000 euro sau chiar 60.000 euro, în cazul celor decomandate şi cu dotări recente.

„Construcţiile în zonă au fost făcute în anii 1989-1993, după două proiecte. Unele apartamente sunt decomandate şi  altele semidecomandate, fiind ceva mai mici ca suprafaţă faţă de cele decomandate. Structura de rezistenţă este din beton, având un grad de rezistenţă seismică mai ridicat decât alt tip de construcţii. Cele semidecomandate au pereţi interiori din B.C.A. , lucru care permite o modificare a spaţiilor din interiorul apartamentului”, spun oficialii General Service 2000.

În zonă există şi case, dar acestea aparţin mai degrabă de cartierul Cotroceni. Tocmai de aceea, preţurile lor pornesc de la câteva sute de mii de euro. Pentru acestea, există o categorie aparte de clienţi, iar tranzacţiile sunt mult mai rare.

Cel mai mare dezavantaj al zonei Panduri este lipsa metroului, care îi convinge pe mulţi să îşi îndrepte căutările spre altă zonă.

CITEŞTE ŞI Cele două feţe ale zonei Vitan: luxul şi sărăcia, lumea bună şi lumea interlopă

 

8 March 2012