Balconul poate fi cea mai plăcută încăpere a locuinţei, dacă este amenajat cu aceeaşi atenţie ca şi restul casei. Deşi acest spaţiu este mai apreciat în timpul verilor călduroase, balcoanele închise, care beneficiază de un radiator, pot reprezenta un refugiu liniştit în timpul anotimpului rece, astfel că este ideal ca spaţiul să nu fie supraaglomerat cu diverse obiecte depozitate prin toate colţurile.

28003-balcon.jpgUn balcon aerisit, care să reprezinte un spaţiu de relaxare, porneşte întotdeauna de la o curăţenie temeinică, deoarece în mai toate locuinţele tinde să devină un spaţiu de depozitare. Dacă vă doriţi un rezultat de succes, trebuie să vă înduraţi să aruncaţi din numeroasele lucruri adunate de-a lungul anilor, ce zac nefolosite pe balcon.

Chiar dacă este o încăpere adiacentă locuinţei, nu trebuie să neglijaţi culorile. Pentru a amplifica senzaţia de spaţiu, sunt recomandate nuanţele calde, luminoase. Pe de altă parte, latura cea mai lungă poate fi zugrăvită cu o culoare rece, pentru a alungi optic spaţiul. De asemenea, dacă este vopsită latura mai scurtă cu o nuanţă rece, balconul va părea mai adânc.

Pentru a economisi spaţiu, sunt recomandate dulapurile suspendate, poliţele sau sistemele pliabile pentru uscat rufele. Chiar şi o măsuţă de cafea poate fi pliabilă, iar pentru a îmbina cu succes utilul cu plăcutul, se poate înlocui fotoliul cu o lădiţă colorată, cu perne deasupra.

În cazul balcoanelor deschise, materialele nepotrivite se pot degrada într-un timp scurt

Balcoanele deschise ajută la volumetria construcţiei, fac o clădire să arate mai interesant şi îi permit proprietarului să aibă contact cu exteriorul. Însă în acest caz, trebuie să fiţi atenţi la materialele pe care le folosiţi, iar prezenţa unor piese sa mobilier sau a unei mici canapele iese din discuţie, având în vedere climatul specific ţării noastre.

„În cazul spaţiilor deschise, pe jos trebuie să fie ceva tratat pentru exterior – pardoseală din plăci ceramice pentru exterior sau lemn tratat termic, special pentru terase. Pentru a arăta drăguţ, un balcon deschis ar putea fi transformat într-o mini-grădină, mai ales că este în vogă acum să încercăm să creştem acasă plante aromatice sau legume. Dacă permite spaţiul, este plăcut şi uşor de amenajat un colţ verde de acest gen”, exemplifică arhitect Alexanda Antohi.

Spaţiile ferite de intemperii permit folosirea unor vopsele decorative sau a parchetului

În cazul unui balcon închis şi încălzit, putem aplica orice dorim pe pereţi – tapet, stickere în diverse forme, vopsea lavabilă sau, una dintre ultimele tendinţe, vopselele decorative 3D. Există diverse opţiuni de realizare prin care acest tip de vopsea devine texturată, ca un tapet, poate imita diferite materiale, poate semăna cu lemnul sau cu piatra naturală. Dacă vorbim de un balcon închis, dar fără un sistem de încălzire, specialiştii ne sfătuiesc să alegem o vopsea de exterior, deoarece va rezista mai bine în timp.

„Un balcon închis poate deveni o parte din cameră şi poate fi amenajat ca un colţ de studiu, cu un mic birou. De asemenea, putem pune nişte dulapuri, căci placa de beton a balconului poate suporta piese de mobilier, este rezistentă la greutate”, continuă arhitect Antohi.

Pardoseala joacă un rol important în aspectul final, astfel că dacă nu va fi afectat de intemperii, puteţi alege parchetul, care va da un aer cald încăperii, indiferent de culoare. O alegere bună o reprezintă şi plăcile de marmură sau piatra, care vor oferi un aspect mediteranean, în timp ce plăcile de ceramică vor da un aer modern. De asemenea, peste oricare dintre aceste materiale puteţi aşeza un covor gros şi călduros.

Plantele mici, decorative prin frunze, ideale pentru balcoanele de dimensiuni reduse

Balconul trebuie să fie funcţional, iar plantele se aleg ca şi în cazul unei grădini, ne sfătuiesc specialiştii – totul trebuie planificat cu atenţie dinainte, pentru a ajunge la un rezultat frumos şi mulţumitor, nu la o aglomeraţie de ghivece.

„De obicei, balcoanele comuniste sunt destul de mici, aşa că aş recomanda ca plantele să fie tot de talie mică, nu clasicele ficus sau dracena care ajung să se extindă peste tot. Trendul actual este către plante suculente sau plante care nu necesită udat, numite „air plants”, specifice zonelor montane. Vom începe cât de curând să comercializăm astfel de plante de interior, grădini verticale de interior, sisteme de decoraţiuni restrânse, mai uşor de întreţinut decât ghivecele”, spune arhitectul peisagist Alexandru Gheorghe.

Majoritatea proprietarilor preferă balcoanele închise, astfel că se restrânge şi numărul plantelor utilizate. De asemenea, balcoanele orientate spre nord pot fi decorate cu plante care nu au multă nevoie de soare, dar care necesită multă umiditate – de exemplu, sempervivum sau setum sunt plante de talie mică, suculente, care trăiesc bine la umbră. Specialiştii atrag atenţia că, deşi pot fi menţinute prin sistemul de tundere, plantele care în mod natual sunt spectaculoase prin dimensiunile mari vor avea de suferit în apartament.

„O plantă de dimensiuni mari, crescută în ghiveci, nu ajunge la maximul ei potenţial estetic niciodată. Întotdeauna va fi chinuită, nu este cea mai bună şi cea mai estetică soluţie. În plus, toată lumea doreşte plante care arată bine tot timpul, astfel că preferinţele merg către plante exotice, decorative prin frunze, ceea ce este un lucru bun, mai ales că plantele nu pot înflori tot timpul”, sfătuieşte arhitectul peisagist.

Nu în ultimul rând, specialiştii ne atrag atenţia că, dacă dorim să integrăm balconul în interiorul casei, trebuie să alegem varianta legală şi să obţinem autorizaţie de construire pentru această lucrare. Deşi necesită câteva drumuri în plus, este bine să avem acest document, mai ales în cazul blocurilor vechi, unde nu putem şti niciodată în ce măsură afectăm sau nu rezistenţa blocului.

CITEȘTE ȘI: Amenajarea unei băi de dimensiuni reduse, între funcţionalitate şi estetică

 

16 November 2012