În întreaga lume, municipalitățile plasează anunțuri pentru a vinde orașe întregi. Istoria acestora este de obicei tristă, ascunzând eșecul celor care au locuit acolo și au fost obligați să își părăsească locuințele. I-a împins sărăcia, i-a chemat viața modernă de la oraș sau au fost atrași de oportunitățile din alte zone. Acum, se caută noi proprietari care pot să readucă prosperitatea în aceste zone abandonate. Uneori, cătunele se vând contra unui simplu plan de dezvoltare. În alte cazuri, este vorba despre investiții de milioane de euro. Întotdeauna însă, cerința principală este ca noul proprietar să se implice activ și rapid în dezvoltarea locului.

35343-5437225228_e619bf69da.jpgPentru a cumpăra un sat aflat în faliment, uneori este nevoie doar de un plan de dezvoltare și de afișarea unui interes pentru redresarea economică a comunității. Un exemplu concret în acest sens este comuna A Barca, din nordul Spaniei. Este vorba despre un cătun cu 12 case care au fost abandonate în urmă cu zeci de ani, dar cu un primar încrezător că lucrurile pot merge spre bine, cu un plan bine pus la punct.

Clădirile datează din secolul al 15-lea și sunt sigur că acest lucru poate aduce valoare, indiferent dacă vor fi transformate în atracții turistice sau în moteluri, hoteluri. Idei există, dar nu avem banii necesari dezvoltării. Noul proprietar trebuie să vină cu un plan care să includă păstrarea fiecăreia din cele 12 case existente”, a declarat Avelino Luis de Francisco Martínez, primarul comunei.

Casele au fost părăsite de proprietari în urmă cu 40 de ani, când o companie a cumpărat toate proprietățile pentru a construi un baraj. Proiectul nu s-a concretizat, iar compania a predat municipalității proprietatea asupra orașului. 

Oraș sicilian cu priveliște fantastică, unde casele se vând cu 1 euro fiecare

În Italia, încântătorul oraș sicilian Gangi, cu 20 de locuințe a fost scos la vânzare pentru prețul simbolic de 1 euro pentru fiecare proprietate. Localitatea a fost fondată în secolul 12 și are ca punct de atracție un castel. Casele au toate importanță istorică, dar au fost părăsite de proprietarii lor, care nu au avut banii sau voința de a le întreține.

Noul proprietar trebuie să renoveze toate proprietățile într-un răstimp e cinci ani, iar pentru a fi siguri că va face acest lucru, el trebuie să depună o garanție de 5.000 de euro la Consiliul Local. Banii îi vor fi returnați odată ce casele au fost renovate”, se arată în anunțul de vânzare.

Proprietarul mai trebuie să achite și costurile legale, estimate la aproximativ 6.000 de euro pentru fiecare casă, iat prețul estimat pentru renovarea fiecărei locuințe este de 35.000 euro. Deși interesul pentru aceste proprietăți a fost unul ridicat, există un aspect care îi face reticenți pe mai toți clienții potențiali: mafia. Gangi se află în aceeași provincie cu Corleone, orașul notoriu pentru legăturile cu mafia ilustrate in celebre filme și cărți.

Mafia există, desigur, dar operează la un alt nivel – ei sunt interesați de proiecte de construcții de milioane de euro, nu de restaurări ca acestea care sunt necesare aici. Unii oameni cred că dacă vin aici, o să vadă gangsterii plimbându-se pe stradă cu arme, dar nu este așa”, a declarat  Marie Wester, consultantul imobiliar care se ocupă de vânzarea localității siciliene.

Oraș pitoresc din munții Italiei, caută investitor pentru transformare în zonă turistică

Un alt sat de dimensiuni similare, dar de data asta aflat în munții Italiei, a fost scos la vânzare pentru puțin peste 200.000 de euro. Borgata Calsazio este situat în imediat apropiere a zonei Turin, locul în care s-au ținut Jocurile Olimpice din 2006. Zona este pitorească și ideală pentru dezvoltări turistice, după cum spune chiar anunțul de vânzare. Dar este nevoie de investiții majore, pentru a-l revitaliza. 

Viitorii proprietari vor trebui să restaureze casele istorice ale orașului, construite în general din lemn sau piatră. Este vorba despre 14 case, iar visul nostru este să revitalizăm aceste cătune muntenești, care sunt abandonate prea des”, au declarat oficialii Uniunii Naționale pentru Comunitățile din Munți, care îi ajută pe locuitori să găsească un investitor interesat de dezvoltarea localității.

De altfel, Spania și Italia sunt țările care au scos la vânzare cele mai multe localități, în speranța că vor reuși să achite astfel datoriile publice, odată cu creșterea nivelului de bunăstare în rândul locuitorilor. În unele cazuri, este vorba despre tranzacții de lux. De exemplu, un sătuc cu 24 de locuințe, situat la 180 de kilometri de Madrid, se vinde cu 3 milioane de euro. Provincia Caceres, din zona Sierra de Gredos, este bine întreținută și vine cu un Observator Astronomic, o zonă special dedicată agriculturii organice, o școală și o linie de autobuz.

Oraș vedetă de Hollywood, vândut pentru 1,4 milioane de dolari

Orașe de vânzare există și în SUA. Unele dintre ele sunt chiar orașe-vedetă, în ciuda faptului că sunt abandonate demult deja. Henry River Mill Village, din Carolina de Nord, a devenit faimos după apariția în producția cinematografică "Hunger Games", drept casa personajului principal Katniss Everdeen. Orașul obișnuia să fie unul industrial, deținut de compania de textile Henry River Manufacturing. Acum este abandonat scos la vânzare pentru 1,4 milioane de dolari.

CITEȘTE ȘI:

 

8 October 2014