Fondul Naţional de Garantare a creditelor aşteaptă un răspuns de la mai multe autorităţi ale statului pentru a putea da startul programului Prima Casă 4. Totuşi, este greu de spus când se va întâmpla acest lucru, dat fiind faptul că actul în sine a fost distribut de Fond către stat de câteva săptămâni deja. Între timp, numărul băncilor care se înscriu în program creşte rapid. Opt dintre ele şi-au anunţat formal participarea la noua ediţie a programului.

18200-4036-154870-cas_a82e4e5fa6.jpgFondul Naţional de Garantare a creditelor susţine că a făcut tot ce se putea face referitor la programul Prima Casă: a elaborat proiectul de Protocol-cadru, agreat cu bancile partenere, pe care l-a trimis către toţi factorii implicaţi în derularea Programului Prima Casă, respectiv MFP, MECMA, BNR, ANAF şi ANCPI. Imediat după ce acesta va fi aprobat prin Ordin comun al Ministrului Finanţelor Publice şi al Ministrului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri şi după publicarea sa în Monitorul Oficial, se va putea trece la etapa în care FNG va bate palma cu toate băncile care şi-au exprimat opţiunea de a intra în Program.

"Nu putem să vă spunem cât ar putea dura acest lucru, nici măcar ghidându-ne după experienţa ediţiilor anterioare, pentru că acum este vorba de altceva. Sunt alte norme care trebuie aprobate şi implementate, se impune armonizarea unei multitudini de aspecte tehnice, financiare, informatice şi juridice, cu un grad ridicat de complexitate şi implicaţii diverse. Factorii responsabili depun toate eforturile, pe domeniile lor de competenţă, în vederea asigurării demarării programului în cel mai scurt timp, dar Protocolul în sine este de destul de mult timp trimis către autorităţile statului.", au declarat pentru IMOPEDIA.ro oficialii FNG.

Între timp, băncile au obligaţia de a-şi actualiza normele interne de creditare şi de a le supune spre avizare Băncii Naţionale a Românieii. Până în prezent opt bănci, care ţin aproximativ 80% din volumul portofoliului de garanţii, şi-au exprimat intenţia de a participa la continuarea Programului. Acestea sunt CEC, Alpha Bank, Millenniun, BRD, BCR Transilvania, Piraeus Bank şi Intesa Sanpaolo.


13 May 2011