Două treimi din închirierile de spații de birouri încheiate anul acesta au vizat suprafețe mari, de peste 3.000 mp. Astfel de contracte s-au realizat cu precădere în Capitală, dar și în orașe precum Timișoara, Brașov sau Iași. În București, chiria medie pentru un spațiu prime de 3.000 mp poate depăși 50.000 euro.

38534-birouri.jpgMarii chiriași au dominat piața spațiilor de birouri, în primele nouă luni ale lui 2015: circa 60% dintre contractele de închiriere au fost semnate pentru spații de cel puțin 3.000 mp, potrivit celui mai recent raport al Esop Consulting. Procentul a urcat semnificativ față de aceeași perioadă a anului trecut, când tranzacțiile mari au reprezentat 37% din total.

  • Cele mai multe închirieri ale unor spații de peste 3.000 mp s-au realizat în special în Capitală, însă astfel de tranzacții au fost semnate și în Timișoara, Brașov sau Iași
  • Printre marii chiriași care au închiriat birouri anul acesta, se numără Oracle, Hella, Genpact, KPMG, NNDKN, Luxoft, Siveco și Alcatel

„Încrederea în economia romanească este in crestere, iar stabilitatea economică și politică din ultima perioadă a determinat o parte din companiile de peste 300 de angajați prezente pe piața din România să reia planurile de expansiune. IT&C, BPO, Share Services, servicii profesionale, automotive, au fost cele mai dinamice domenii în primele 9 luni ale anului 2015, observându-se atât în București cât și în țară o creștere a interesului și a suprafețelor închiriate, iar acest trend credem că se va păstra și în următoarele 24 de luni”, specifică Alexandru Petrescu, Managing Partner al ESOP Consulting / CORFAC International.

În București, chiria medie pentru un spațiu prime de 3.000 mp depășește 50.000 euro

În Capitală, peste jumătate dintre tranzacțiile încheiate în perioada iulie-septembrie au vizat prelungiri de contracte, iar specialiștii subliniază că astfel se confirmă tendința de consolidare a jucătorilor din industrie și servicii – companiile se preocupă din ce în ce mai mult să își proiecteze viitorul și activitățile operaționale. Potrivit unei analize CBRE, totalul tranzacțiilor de birouri din București, încheiate în trimestrul al treilea, se ridică la 72.000 mp. Circa 53% dintre acestea au vizat renegocieri cu extindere de durată, în timp ce 30% dintre tranzacții au fost intrări noi pe piață (cerere nouă).

„Datele statistice de pe trimestrul al treilea demonstrează că sentimentul pozitiv despre care discutam la începutul anului este un fenomen sustenabil, dovadă a maturității pieței și a evoluției macroeconomice bune. De asemenea, cota de 30% din volumul total tranzacționat, reprezentat de creșteri ale companiilor prezente deja sau de intrări noi pe piața din România, este un maxim istoric și permite creșterea așteptărilor pentru evoluția cererii în 2016”, explică Mihai Păduroiu, Head of Office Agency, CBRE Romania.

Chiria Prime pentru spațiile de birouri din București s-a menținut, în ultimele trei luni, la nivelul de 18,5 euro/mp. În același timp, rata de neocupare s-a situat ușor 13%, urmând ca, până la final de an, să mai fie livrați 41.600 mp de spații de birouri. Cel mai important proiect așteptat este AFI Park 4 și 5, amplasat în zona intersecției bd. Timișoara cu Vasile Milea, cu o suprafață de 32.000 mp. Pentru 2016, specialiștii CBRE estimează livrarea a 382.000 mp de spații de birouri, majoritatea acestora fiind în zona de Nord și Pipera (67%) și în zona de Vest (15%).

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

 

22 October 2015