Materialele bune îţi pot asigura o casă de calitate, dar nu pot garanta acest lucru. Un constructor nepriceput poate să transforme produsele de calitate într-unele absolut ineficiente, din câteva mişcări simple. Iar cea mai mare problemă este faptul că un client neavizat poate să aibă certitudinea că totul de pe şantier se derulează ca la carte, până în cazul unui cutremur, de exemplu, când toate defectele casei se pot traduce într-o daună considerabilă. IMOPEDIA.ro vă spune cum puteţi repera greşelile unui constructor şi ce este de făcut pentru a le evita.

26773-namas_9.jpgÎn general, cel mai mare pericol cu care se confruntă clienţii în relaţia cu constructorii este ca aceştia să pretindă faptul că folosesc materiale scumpe şi, în practică, să cumpere doar ce este mai ieftin. Unii clienţi preiau această responsabilitate şi se asigură că la constructor ajung exact materialele pe care ei le doresc. Dar nici acest lucru nu garanteaza o construcţie de succes.

„Dezvoltarea construcţiilor de calitate ȋnu seamnă doar folosirea materialelor profesionale, ci şi utilizarea lor îȋn mod corespunzător. Astfel operaţiuni simple precum manipularea, depozitarea, dar şi cele specifice precum punerea ȋîn operă, trebuie abordate cu seriozitate pentru a obţine rezultatele scontate ȋîn perioada de construire, dar şi pe termen lung”, spune Mircea Sibana, specialist Ytong.

Producătorii de materiale se implică direct în lupta împotriva constructorilor neprofesionişti

Pentru a evita neplăcerile, unii furnizori de materiale chiar trimit echipe pe şantier, pentru a monitoriza modul în care sunt folosite produsele lor. Dacă este vorba despre materiale nu foarte populare, problemele întâlnite sunt cu atât mai mari.

„În România sunt ȋîncă mulţi cei care construiesc aşa cum au ȋînvăţat odată. Experienţa este un bun pedagog, ȋînsă tehnica a evoluat şi este necesar să fim la curent cu noile tehnologii. De exemplu, cu sute de ani îȋn urmă, piatra şi cărămida plină erau materialele folosite pentru construcţii. Cu timpul viaţa a evoluat, nevoile oamenilor de asemenea şi astfel au fost inventate noi materiale de construcţii care să satisfacă nevoia crescută de confort termic şi consum redus de energie”, continuă Mircea Sibana.

Pentru ca îȋn final, construcţia să asigure toate aceste beneficii, este important ca echipa de meşteri să lucreze profesionist şi să cunoască diferenţele dintre un material de zidărie clasic şi unul modern. Spre exemplu, pentru zidăria BCA se foloseşte mortar ȋîn pat subţire, de 1-2 mm, şi nu ȋîn pat gros de 10-12mm, ca ȋîn cazul zidăriei clasice. Folosirea materialelor în exces este însă un caz mai rar întâlnit. De obicei, constructorii folosesc minimul necesar sau chiar mai puţin de atât.

„De exemplu, o grindă, să spunem, e armată cu fier de 18. Vorbesc despre o grindă mai lungă, care susţine o distanţă de 6m sau 8m. Fierul din ea poate fi înlocuit cu un fier inferior ca şi grosime, automat ca şi calitate. Etrierii, adică fiarele transversale pe barele longitudinale, pot fi  la 15 cm în loc de 10 cm. Pentru armătură se folosesc, de exemplu, patru bare de fier de 12 în loc de 16. Şi toate aceste mici abuzuri, în caz de cutremur, pot conduce la frângerea grinzii, poate să cadă o bucată de tavan sau multe alte probleme", spune Ciprian Ana, director al societăţii de construcţii Start Tehnologic Consult.

Cea mai simplă metodă prin care un client se poate apăra de constructori: informarea

Numărul mare al construcţiilor defectuoase din România este alarmant, dar schimbarea nu pare să fie aproape. Clienţii caută calitatea, dar nu ştiu cum să procedeze pentru a obţine. Constructorii buni sunt de obicei firmele mari, angrenate în proiecte pe măsură. Iar autorităţile care ar trebui să verifice calitatea construcţiilor înainte de funcţionarea acestora sunt uşor de distras din faţa problemelor.

„Pe piaţă există nenumărate cazuri ȋîn care construcţia finală nu se ridică la standardele pe care clientul le doreşte. Credem că lipsa de documentare, a meşterilor şi deopotrivă a clienţilor, este cauza. Consultanţa îȋn domeniu este esenţială pentru utilizarea corectă a produselor de zidărie şi pentru că de multe ori costurile iniţiale ale materialelor clasice şi cele care vin pe parcursul unei construcţii se pot compensa. Este important să se aibă îȋn vedere eficienţa construcţiei, durabilitatea şi performanţa energetică a acesteia, atribute esenţiale pentru un confort economic şi al vieţii de zi cu zi”, spune oficialul Ytong.

Lipsa de informare şi calitatea slabă a construcţiei aduce o listă lungă de neajunsuri şi pericole, pentru utilizator. De la costurile ridicate cu manopera la timpul de lucru nejustificat de mare şi pierderi de materiale, până la nesiguranţa ȋîn exploatare, slaba eficienţă energetică şi costuri mari pentru mentenanţă. Iar acestea sunt doar doar câteva dintre consecinţele  lipsei de informare si a slabei calităti îȋn construcţii.

CITEȘTE ȘI Produse made in Romania, vândute cu succes la export. Piaţa locală nu le apreciază

 

10 October 2012