Impozitul pe sănătate aplicat celor care îşi închiriază proprietăţile este nu doar controversat, dar nefezabil, după cum au repetat specialiştii în nenumărate rânduri. Totuşi, el va fi aplicat şi, cel puţin la modul teoretic, schema de calcul va avantaja proprietarii care deţin un număr cât mai mare de locuinţe. La cealaltă extremă, proprietarii celor mai ieftine proprietăţi de pe piaţă vor avea cel mai mult de plată, raportat la venitul încasat.

32248-propertytax.jpgProprietarii care îşi scot la închiriat locuinţele ştiu că, de anul viitor, lucrurile se vor schimba. Legea impune un nou bir pentru ei, respectiv plata de contribuţii de asigurări de sănătate pe venitul din chirii. Noile impozite nu sunt niciodată o veste bună. Şi totuşi, de data aceasta, nu s-a instaurat un nivel prea mare de nemulţumire. Asta pentru că puţini sunt cei care cred că o asemenea măsură ar putea avea efectele scontate de iniţiatori.

„Pentru ca acest impozit să fie aplicabil, ar trebui ca guvernanţii să îşi înregistreze contractele la Fisc. În acest moment, numărul celor care fac acest lucru este neglijabil. Iar dintre cei care totuşi îşi înregistrează contractele, cei mai mulţi folosesc sume false, derizorii, de un leu, de exemplu”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Carmen Pagubă, avocat Poteraş&Asociaţii.

Noul impozit încurajează evaziunea fiscală

Mai mult, în loc să reglementeze piaţa închirierilor, această măsură va împinge şi mai mulţi români în categoria de evaziune fiscală. De asemenea, structura legală a noului impozitul este discutabilă.

„Este vorba despre o măsură fiscală discriminatorie, care va inflama tagma oamenilor de afaceri, dacă acest lucru nu s-a întâmplat deja. Ceea ce este greşit este că noul impozit se aplică doar veniturilor din chirii şi nu pentru toate veniturile din investiţii. Mă refer aici la dobânzi, dividende sau chiar tranzacţiile de tip vânzare/cumpărare. Se încalcă astfel principiul echităţii fiscale”, continuă Carmen Pagubă.

Potrivit schemei de calcul, aşa cum este ea afişată în Monitorul Oficial, cel mai mic impozit va fi de 41 de lei. în general, cei care se vor încadra în această marjă de plată sunt proprietarii garsonierelor, ale căror venituri încasate se încadrează în jurul valorii de 200 euro. Pentru proprietarii de două camere, de exemplu, care încasează venituri din chirii de aproximativ 300 euro, impozitul va fi de 57 de lei.

„Pentru cei care au sub cinci proprietăţi, plata se face trimestrial. Mai simplu este algoritmul pentru cei care au mai mult de cinci camere scoase la închiriere. Veniturile acestora, deşi se vor evidenţia lunar, se pot plăti în doar două tranşe anuale”, arată Marga Iancu, broker imobiliar.

Important de menţionat este faptul că, indiferent de care este valoarea chiriei, proprietarii vor plăti CASS ca şi cum ar fi încasat aproximativ 200 euro. Pentru cei care au un număr mare de locuinţe însă, impozitul este avantajos, pentru că suma maximă de plătit este de 611 lei, indiferent de veniturile încasate. Acelaşi avantaj îl au şi cei care închiriază proprietăţi scumpe.

CITEŞTE ŞI: Cum discuţi cu proprietarul şi la ce trebuie să fii atent, atunci când închiriezi o locuinţă?

 

29 October 2013