Iluminatul exterior al caselor de sărbători este adesea o plăcere pentru cei care privesc, dar un calvar pentru cei care montează luminile. Pentru ca lucrurile să fie mai simple, pregătirile trebuie să înceapă cu destul de mult timp înainte de sărbători. De fapt, pregătirile pentru anul viitor trebuie să înceapă chiar înainte de a da jos luminile de anul acesta. IMOPEDIA.ro a pregătit un ghid pentru cei care vor să simplifice acest complicat demers de a pregăti iluminatul casei de sărbători.

36086-iluminare_craciun.jpgLa modul ideal, luminile de sărbători puse pe garduri, acoperișuri sau prin curte, ar trebui montate pe vreme bună. Nu doar că este mai ușor și mai confortabil să depui acest efort pe vreme bună, dar este și mai sigur. Urcatul scărilor și lucratul pe marginea acoperișului poate fi o provocare periculoasă pe zăpadă, gheață sau frig. Dar acest lucru înseamnă, adesea, că primele pregătiri trebuie făcute cu câteva săptămâni înainte de Crăciun.

„Cred că numărul celor care fac acest lucru este atât de mic încât ei sunt cei care intră în marja de eroare, deci putem spune fără să greșim că toată lumea își agață luminile de sărbători din exterior în ultimul moment. Dar chiar dacă nu montezi luminile pe acoperiș sau gard cu mult înaintea sezonului, măcar poți să pui la punct pașii pregătitori, de exemplu să întinzi cablurile, să instalezi cârligele și agățătoarele și tot așa”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Marina Nedelcu, designer Confort In&Out.

Proprietarii nu trebuie să scoată luminile decorative cu scopul de a le monta, ci cu scopul de a le verifica

Tot din strategiile pregătitoare poate face parte și verificarea luminilor de Crăciun cu ceva timp înainte de a le monta în exteriorul casei. Cu alte cuvinte, acestea trebuie scoase din locul de depozitare și trebuie verificate dacă funcționează. În acest fel, proprietarii vor avea suficient timp să facă reparațiile necesare, să își pregătească lista de cumpărături cu ceea ce trebuie înlocuit sau cu alte materiale necesare. Tot în acest context se poate face și un plan de design exterior.

„Designerii sau specialiștii în domeniu fac planuri detaliate care includ atât partea vizuală cât și consumul și durabilitatea, pentru fiecare instalație electrică în parte. Acest tip de plan poate fi reprodus de proprietari, după nevoile și interesul lor. În orice caz,  este nevoie de o strategie de montare a luminilor făcută măcar generalist, înainte să fie pus primul pas pe scară. Astfel se poate estima dacă există suficiente lumini pentru suprafața care urmează să fie decorată”, continuă designerul Marina Nedelecu

În momentul cumpărăturilor, specialiștii recomandă mai multe cabluri scurte decât un singur cablu, mai lung. În acest fel, dacă un cablu se defectează, el poate fi înlocuit mai ușor dar și mai economic. De asemenea, cablurile care au ștecher la un capăt și priză la celălalt sunt mult mai ușor de conectat la electricitate.  

„În perioada sărbătorilor, oferta de lumini decorative este atât de mare, încât un cumpărător se poate pierde cu ușurință printre rafturi. Lumini mici, convenționale, lumini în formă de țurțuri, lumini-cortină. Lumini transparente, albe, colorate. Lumini care stau permanent aprinse, lumini care clipesc sau care par că aleargă una după cealaltă”, arată Sorin Atănase, manager LightUp Your Life.

Luminile trebuie alese nu doar în funcție de prețul de achiziție, ci și raportat la consumul pe care îl vor aduce

Alegerea corectă se face în funcție de imaginea pe care proprietarul dorește să o ofere casei sale, la fel cum depinde și de buget. Iar prin buget trebuie să se ia în calcul atât prețul de achiziție cât și consumul pe care îl vor aduce luminile de Crăciun.

Mini-luminile sunt de departe cele mai populare produse ale momentului. Sunt economice atât la achiziție cât și la consum, cu cei 1,5 până la 2,5 volți pe bulb. Luminile mai mari se pot încinge și pot consuma considerabil mai multă energie decât același număr de mini-lumini. De cealaltă parte, seturile de iluminat cu becuri mari rezistă sunt mult mai rezistente în timp. În cazul mini-luminilor, dacă un singur bec este stricat, lipsește sau s-a răsucit puțin, niciunul dintre celelalte becuri nu va mai funcționa. Acest lucru nu se întâmplă în cazul luminilor mari, care continuă să funcționeze”, continuă Sorin Atănase.

La finalul sezonului, nu este doar momentul depozitării luminilor, ci și momentul în care acestea ar trebui verificate pe îndelete. Acest lucru se face cel mai bine atunci când cablurile sunt încă întinse. Luminile trebuie băgate în priză și trebuie căutate becurile stricate. Dacă există asemenea cazuri, becurile pot fi ușor mișcate sau răsucite, în speranța că vor reporni. În cazul în care acest truc nu rezolvă problema, locul poate fi marcat cu puțină bandă adezivă pentru a fi mai ușor reparat. Apoi cablul poate fi scos din priză și becurile stricate, înlocuite. Depozitarea trebuie făcută cu grijă. Cablurile cu lumini nu sunt foarte durabile și un șoc mecanic, fie el și mic, poate să le strice definitiv.

CITEȘTE ȘI:

24 December 2014