Ieşirea Greciei din Zona euro nu ar avea un impact atât de mare pe cât se discută, arată compania de consultanţă Fitch. Moneda euro nu are cum să dispară odată cu ieşirea Greciei sau a oricărei alte ţări din Zona euro. Interesele pe care Germania le are în păstrarea monedei europene sunt mult prea importante pentru a permite o asemenea schimbare dramatică.

24661-grecia_eurozone.jpgCompania de consultanţă şi rating Fitch a calculat impactul pe care l-ar avea ieşirea Greciei din Zona euro. Mai precis, oficialii companiei au vrut să afle dacă dezmembrarea Zonei este echivalentă cu dispariţia monedei unice. Rezultatul nu a fost pe atât de dramatic, pe cât arată alte studii. O ieşire a Greciei din Zona euro nu va marca sfârşitul monedei unice, pentru că Germania are un interes fundamental să protejeze euro.

Dacă va fi reintrodusă marca germană, se va aprecia considerabil faţă de alte monede. Exporturile, motorul economiei germane, ar fi afectate. Germania nu va tolera acest fapt, chiar dacă mai multe ţări vor ieşi din Zona euro”, a afirmat preşedintele Fitch Ratings, Paul Taylor.

Grecia se află într-un impas politic în urma alegerilor de duminică, iar pe pieţele financiare există temerea că planul internaţional de salvare este în pericol, ţara riscând să intre în încetare de plăţi, pe termen scurt sau mediu. Autorităţile de la Bruxelles şi Berlin au cerut Greciei să respecte strict programul de salvare, fără de care statul elen ar intra în faliment.

CITEȘTE ȘI România, trasă înapoi de criza din Zona euro. Recuperarea economică se transformă în declin, avertizează FMI şi BM

 

9 May 2012