În inima Marocului este Marrakech, cel mai prosper oraş din sudul ţării, o destinaţie fascinantă ce atrage numeroşi turişti, în ciuda faptului că nu deţine importante monumente istorice. Deşi influenţele europene se simt la fiecare colţ de stradă, una din principalele atracţii ale Marrakechului o reprezintă trăsăturile şi tradiţiile africane mult mai pronunţate aici faţă de celelalte mari oraşe marocane.

26803-morroco_djemaa_el_fna_evening.jpgMarrakech este cel mai important fost oraş imperial din istoria Marocului, iar în prezent, are rolul de capitală a sudului ţării. Amplasat într-un decor impresionant, cu vedere spre oceanul Atlantic, deşertul Sahara şi Munţii Atlas, Marrakech este una dintre cele mai vizitate destinaţii turistice ale Marocului. Denumit „Oraşul Roşu” datorită coloritului clădirilor, Marrakech este un oraş colorat şi la propriu şi la figurat, iar cea mai reprezentativă zonă este piaţeta Djemaa El Fna, din Centrul Vechi. Cu circa un milion de locuitori, Marrakech este al treilea mare oraş marocan, găzduind Le Souk – cea mai mare piaţă din ţară, ce impresionează prin varietatea condimentelor, a tipurilor de măsline şi de obiecte tradiţionale.

În ciuda încetinirii economice la nivel global, guvernul marocan continuă să crească volumul investiţiilor în construcţia şi renovarea drumurilor, aeroporturilor şi porturilor maritime. În prezent, cel mai important proiect este construcţia unei căi ferate pentru trenuri de mare viteză ce va lega oraşele-cheie Tangier şi Casablanca, lucrări ce au început în aprilie 2009 şi se vor încheia în 2016. Creşterea cheltuielilor guvernamentale a dus la o creştere economică impresionantă, deşi condiţiile economice la nivel mondial nu sunt favorabile. Drept urmare, piaţa imobiliară nu a suferit o prăbuşire, deşi s-a înregistrat o uşoară scădere a numărului de tranzacţii, în ultimii patru ani.

Cetăţenii străini pot cumpăra şi închiria fără restricţii proprietăţi imobiliare, însă nu şi terenuri agricole

Piaţa rezideţială marocană a fost slăbită de criza financiară globală, mai ales în 2007 şi 2008. Autorităţile au venit cu diferite soluţii pentru a remedia această situaţie, mizând mai ales pe puterea financiară a cetăţenilor marocani plecaţi în alte ţări. În încercarea de a stimula investiţiile din partea acestei categorii, guvernul a lansat un program de creditare prin care garantează integral împrumuturi ipotecare până în 100.000 dolari, pe o perioadă de 25 ani.

Preţ mediu al apartamentelor în Marrakech, conform Numbeo:

  • Apartament central – 1.950 dolari/mp
  • Apartament semicentral – 1.030 dolari/mp

Spre deosebire de majoritatea statelor din Orientul Mijlociu, Maroc a încurajat investitorii străini, astfel că aceştia nu întâmpină restricţii atunci când vine vorba de achiziţia şi închirierea proprietăţilor imobiliare, cu excepţia terenurilor agricole.

Cei mai mulţi turişti caută să închirieze un „riad”, locuinţă marocană tradiţională

Fiind una dintre principalele destinaţii turistice ale Marocului, Marrakech dispune de o bogată şi variată ofertă de locuinţe de închiriat. Însă cele mai căutate sunt locuinţele marocane „autentice”, ce oferă turiştilor occidentali condiţii de lux într-un decor exotic şi tradiţional. Conform statisticilor oficiale, în Marrakech sunt circa 50.000 de „riad”-uri, cele mai multe fiind oferite spre închiriere.

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo:

  • Apartament cu un dormitor – central: 450 dolari/lună; semicentral: 320 dolari/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 710 dolari/lună; semicentral: 520 dolari/lună

„Riad”-urile sunt locuinţele tradiţionale din Maroc, însă cererea ridicată a dus la apariţia locuinţelor de lux pe acest segment, astfel că nu este nimic ieşit din comun ca o astfel de casă, cu grădină şi piscină, să fie scoasă la vânzare cu peste 500.000 dolari.

CITEȘTE ȘI În Cairo, locuinţele din zonele limitrofe au preţuri mai ridicate decât cele centrale

 

13 October 2012