Bucureşti este una dintre singurele trei capitale est-europene în care încă se mai construiesc malluri uriaşe, potrivit celui mai recent raport CBRE. De asemenea, Bucureştiul este unul dintre cele 54 oraşe din lume în care suprafaţa totală a centrelor comerciale aflate în construcţie depăşeşte 100.000 metri pătraţi.

33737-mall_in_constructie.jpgCriza nu a afectat apetitul românilor pentru malluri. Bucureştiul este una dintre puţinele capitale ale lumii în care încă se construiesc centre comerciale impresionante, chiar şi în 2014. Cel mai recent raport CBRE plasează Bucureştiul în clasamentul mondial al oraşelor cu peste 100.000 metri pătraţi de malluri în construcţie.

RECOMANDARE Noi proiecte imobiliare în Bucureşti: câte malluri mai suportă Capitala?

Totodată, la nivelul întregii ţări, se construiesc mai bine de 267.000 metri pătraţi de spaţii comerciale. Livrarea acestora se va face în următorii doi ani, iar acestea nu vor fi doar în Capitală, ci şi în oraşe precum Braşov sau Târgu Jiu.

  • Bucureşti, Kiev şi Sofia – singurele capitale din Europa Centrală şi de Est în care suprafaţa totală a centrelor comerciale aflate în construcţie depăşeşte 100.000 mp
  • În Bucureşti, cele mai mari centre comerciale în construcţie sunt Mega Mall (75.000 mp, în apropierea Arenei Naţionale) şi Parklake Plaza (70.000 mp, în cartierul Titan)
  • Capitala noastră ocupă locul 45 în clasamentul celor 54 oraşe din lume în care se derulează proiecte de asemenea amploare, potrivit CBRE

Istanbul este oraşul cu cea mai activă piaţă din Europa, pe segmentul centrelor comerciale aflate în construcţie: în prezent, se află în lucru 27 centre, cu o suprafaţă totală de 1,9 milioane metri pătraţi, ceea ce îl plasează pe locul cinci, la nivel global. Cele mai mai multe dintre malluri se află la periferia Istanbulului, în zone în care preţul terenurilor a ajuns să fie extrem de accesibil.

O altă piaţă europeană cu un volum impresionant de malluri ce urmează a fi livrate este în Rusia. În Moscova, suprafaţa totală a centrelor aflate în construcţie ajunge la 1,5 milioane metri pătraţi. De asemenea, nici următoarele mari oraşe ruseşti nu se lasă mai prejos: în Sankt Petersburg, Ekaterinburg, Samara şi Novosibirsk, volumul total al spaţiilor comerciale aflate în construcţie se ridică la 2,6 milioane metri pătraţi.

  • La nivel mondial, se află în construcţie peste 39 milioane metri pătraţi de centre comerciale
  • Potrivit CBRE, volumul total este în creştere cu 3 milioane metri pătraţi faţă de anul 2012

Mai bine de jumătate din volumul total al spaţiilor comerciale aflate în construcţie la nivel global se află în China. Shanghai se află pe primul loc în clasamentul mondial (3,3 milioane metri pătraţi), urmat de Chengdu (3,2 milioane metri pătraţi), Shenzhen, Tianjin, Istanbul, Wuhan, Moscova, Beijing, Nanjing şi Guangzhou. 

NU RATA: Top 10 – Cele mai mari malluri din lume

 

2 April 2014