Segmentul rezidenţial este unul dintre cele mai grele componente ale pieţei imobiliare. Inerţia pe care acesta o are face ca perioada de criză să se simtă acut, mai mult decât în domenii, precum comercial sau office. Însă tocmai de aceea, orice schimbare în rău din domeniul fiscalităţii afectează cel mai puţin piaţa locuinţelor. Specialiştii în consultanţă explică acest fenomen.

32253-percentsignsonadice.jpgÎn momentul în care investitorii s-au arătat din nou interesaţi de piaţa imobiliară din România, segmentul rezidenţial a fost ocolit de cei mai mulţi dintre ei. Prejudiciile aduse de criză pe acest palier au fost mult prea mari pentru a convinge pe cineva că o investiţie în locuinţe ar putea fi avantajoasă. De cealaltă parte, sectorul de birouri şi spaţii industriale a înflorit. Tocmai de aceea, majorarea cotei unice de la 16% la 22% le va afecta în mod direct şi brutal.

„Sectorul de birouri şi piaţa industrială vor fi, probabil, cele mai afectate. Chiriaşii acestora şi, cu siguranţă, strategiile lor viitoare de dezvoltare vor fi afectate. De asemenea, va fi afectată lichiditatea, deoarece investitorii imobiliari care monitorizează România nu vor aprecia mediul fiscal imprevizibil şi ar putea amâna întoarcerea lor  sau intrarea pe piaţa românească. Fără o strategie clară de vânzare, dezvoltatorii imobiliari nu pot reinvesti capitalul lor în noi proiecte", arată Gijs Klomp, directorul Jones Lang LaSalle România.

Majorarea cotei unice anulează eforturile Guvernului de a crea un mediu economic stabil

Dincolo de efectele resimţite pe piaţa imobiliară, majorarea cotei unice ar urma să destabilizeze fragilul echilibru creat în ultimul timp prin eforturile depuse de Guvern pentru menţinerea unui nivel stabil şi scăzut de impozitare. România are, în prezent, o imagine pozitivă, ca destinaţie pentru investiţie. Raportat la contextul global, în acest moment, România are o listă de argumente care o transformă într-o posibilă oportunitate de afaceri.

„În China cresc costurile de producţie iar economia încetineşte, în nordul Africii sunt turbulenţe care duc la scăderea numărului de turişti, multe alte ţări dezvoltă politici anti-investitori. toate aceste lucruri pot determina o reorientare geografică a unor proiecte de investiţii, cu condiţia ca noua ţară să ofere condiţii mai bune. Dacă creşterea economică se stabilizează în jurul nivelului de 4% pe termen mediu şi dacă evităm acumularea de noi dezechilibre macroeconomice, România poate atrage investiţii străine”, a declarat Eugen Şinca, analist-şef BCR.

Majorarea impozitelor ar trebui aplicată după sofisticarea actualului nivel de taxe

Prin urmare, creşterea impozitelor nu este considerată drept o soluţie eficientă, de oamenii de afaceri. Potrivit lor, aceasta ar fi doar o ultimă metodă, de adoptat doar după sofisticarea sistemului fiscal actual. Ineficienţa acestuia ar trebui corijată înainte de implementarea unor noi soluţii.

„Creşterea impozitelor, fără a avea o strategie clară de investiţii, nu este o decizie înţeleaptă. În loc de a  majora taxele, statul român ar trebui să se concentreze mai mult pe îmbunătăţirea sistemului de colectare a impozitelor. Rata de colectare a impozitelor este în scădere de la an la an, în timp ce economia este în creştere. De asemenea, este necesară eliberarea  unor resurse pentru investiţii prin încetarea creşterii disproporţionate a salariilor din sectorul public”, continuă directorul Jones Lang LaSalle România.

Dacă totuşi se va ajunge la rate de impozitare mai ridicate, consecinţele vor fi puternice, pe mai multe paliere. Specialiştii citaţi sunt de părere că se va ajunge, astfel, la scăderea veniturilor fiscale în termeni absoluţi în timp ce evaziunea fiscală va creşte. De asemenea, investiţiile realizate de companiile străine nu se vor materializa.

CITEŞTE ŞI: Noul impozit pe chirii îi avantajează pe cei cu multiple proprietăţi

 

30 October 2013