Măririle salarilale dedicate inițial angajaților din sănătate și asistență socială s-au extins pentru mai multe categorii de bugetari și intră în viagoare de mâine. Printre cei care vor primi salarii mai mari cu 10% se numără angajaii din administrație publică centrală și locală, cei din siguranța națională, jandarmerie, poliție, inspectorate pentru situații de urgență și din unitățile de cultură și teatru.

38798-salarii.jpgActul normativ care asigură creșterea salarială a bugetarilor a fost deja publicat în Monitorul Oficial, după ce a trecut prin mai multe schimbări. Personalul din sistemul public de asistență socială este o categorie asupra căreia s-a atras atenția în mod special, în negocierile pentru aceste majorări, dat fiind faptul că angajații din domeniu primesc în acest moment venituri nete mai mici decât salariul minim pe țară. Prin urmare, majorarea salarială a trebuit să fie consistentă.  

"Începând cu drepturile aferente lunii decembrie 2015, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcției de bază/salariilor funcției de bază/indemnizațiilor de încadrare de care beneficiază personalul din cadrul sistemului public de asistență socială (...) se majorează cu 25% față de nivelul acordat pentru luna septembrie 2015", scrie în actul normativ publicat miercuri în Monitorul Oficial. 

Salarii mai mari cu 25% pentru doctori, cu scopul de a fi oprită migrația acestora în străinătate

Majorarea salariilor personalului medical cu 25% are drept scop motivarea personalului din sistemul public sanitar și stoparea migrației medicilor în străinătate. Creșterea de 25% se aplică și pentru sporuri, indemnizații, compensații și celelalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte din salariul brut, solda lunara brută/salariul lunar brut, indemnizația brută de încadrare, dacă personalul medical își desfășoară activitatea în aceleași condiții.

Începând cu data de 1 decembrie 2015, prin excepție de la prevederile alin.(1), cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcție/ salariilor de funcție/ indemnizațiilor de încadrare de care beneficiază personalul din sistemul public sanitar, precum și personalul din cadrul Institutului Național de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă și al serviciilor teritoriale de expertiză medicală aflate în subordinea caselor teritoriale de pensii se majorează cu 25% față de nivelul acordat pentru luna septembrie 2015", este precizat în forma finală a documentului, publicată în Monitorul Oficial.

Inițial, majorarea salariilor a fost amânată, pentru a se stabili impactul asupra bugetului

După mai multe runde de negocieri, calculele s-au schimbat, iar lista majorărilor s-a completat cu o creștere salarială de 10% și pentru alte categorii de angajați ai statului. Legea nr.293/2015 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 35/2015 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum și alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice, dar și pentru modificarea și completarea Legii nr. 152/1998 privind înființarea Agenției Naționale pentru Locuințe a fost publicată în Monitorul Oficial la o zi după ce președintele Klaus Iohannis a promulgat documentul prin decret prezidențial. 

„Începând cu data de 1 decembrie 2015, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcțiilor de bază/salariilor funcției de bază/indemnizațiilor de încadrare de care beneficiază personalul prevăzut în Anexa nr. 1 - Familia ocupațională de funcții bugetare «Administrație», Capitolul II - Unități de cercetare științifică, dezvoltare tehnologică și proiectare din Anexa nr. II - Familia ocupațională de funcții bugetare «Învățământ», Anexa nr. IV - Familia ocupațională de funcții bugetare «Cultură», Anexa nr. V - Familia ocupațională de funcții bugetare «Diplomație», Anexa nr. VI - Familia ocupațională de funcții bugetare «Justiție», Anexa VII - Familia ocupațională de funcții bugetare «Apărare, ordine publică și siguranță națională» și Anexa nr. VIII - Reglementări specifice personalului din autoritățile și instituțiile publice finanțate integral din venituri proprii, aflate în subordinea, sub autoritatea, în coordonarea Guvernului, ministerelor și celorlalte organe de specialitate ale administrației publice centrale și locale, precum și cele aflate în coordonarea primului-ministru și cele aflate sub controlul Parlamentului la Legea-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, se majorează cu 10% față de nivelul acordat pentru luna noiembrie 2015", se arată în documentul oficial, care a intrat în viagoare pe 28 noiembrie.

Inițial, aceste modificări au fost respinse de către o bună parte dintre deputrați, care au solicitat informații suplimentare legate de impactul bugetar. Ulterior, majorările au fost votate cu 319 voturi "pentru", un vot "împotrivă" și șapte abțineri.

CITEȘTE ȘI:

30 November 2015