Cazinoul din Constanţa ar putea reintra în circuitul public peste doi ani. În primele zile ale anului, Guvernul a aprobat începerea lucrărilor de consolidare şi restaurare, iar suma alocată depăşeşte 9 milioane euro. Investiţia se va face prin bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului.

22855-cazino-constanta.jpgCazinoul din Constanţa, construcţie controversată la începutul secolului trecut, a creat valuri pe scena politică românească în ultimii ani. După ce consilierii constănţeni au aprobat concesionarea unei firme israeliene, primarul Radu Mazăre a hotărât să îl scoată la vânzare, motivând că nu reprezintă o afacere profitabilă concesionarea monumentului. Deoarece nu s-au arătat prea mulţi investitori, s-a implicat Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului: Elena Udrea anunţa, în luna august, că va reabilita Cazinoul, prin Compania Naţională de Investiţii.

Nici bine nu a început 2012, că reprezentanţii MDRT s-au pus pe treabă. Guvernul României a aprobat, în şedinţa de miercuri, începerea lucrărilor de consolidare şi restaurare a Cazinoului din Constanţa. Valoarea totală aprobată a investiţiei este de 39,229 milioane lei, inclusiv TVA, iar lucrările se vor desfăşura pe o perioadă de 24 de luni. Finanţarea obiectivului de investiţii se face de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, anunţă un comunicat al ministerului.

  • Cazinoul este amplasat pe un teren cu o suprafaţă de 3.108 mp
  • Clădirea se desfăşoară pe subsol, parter, etaj şi mansardă
  • Suprafaţa construită la sol este de 1.598 mp
  • Suprafaţa totală utilă este de 3.844 mp

Clădirea, neglijată  ani de zile, se găseşte în prezent într-o stare avansată de degradare, astfel că necesită lucrări de consolidare şi restaurare. Structura de rezistenţă prezintă degradări semnificative, mai ales în zona subsolului. De asemenea, elementele de arhitectură sunt puternic deteriorate. După finalizarea lucrărilor, Cazinoul din Constanţa va fi predat pentru administrare Consiliului Local din Constanţa şi va fi redat circuitului public.

Cazinoul din Constanţa, monument istoric

Cazinoul este una dintre primele clădiri ridicate în Constanţa. În primă instanţă, a fost angajat arhitectul Petre Antonescu, care s-a inspirat din tradiţiile artei româneşti pentru a proiecta clădirea. Cu toate aceste, după terminarea fundaţiilor, Primăria a încredinţat proiectul unui arhitect francez, Daniel Renard. Acesta renunţă la stilul românesc în favoarea stilului Art Nouveau, ceea ce i-a atras numeroase critici. Edificiul constănţean a fost terminat şi inaugurat în 1910, iar investiţia totală a fost de circa 1,3 milioane lei.

CITEŞTE ŞI Udrea: 1.500 de locuinţe ANL pentru tineri vor fi finalizate în 2012


5 January 2012