Nu este deloc ieftin să locuieşti în Frankfurt. Proprietăţile de aici sunt scumpe comparativ cu alte oraşe nemţeşti, totuşi accesibile comparativ cu Munchen. Un studiu recent relevă faptul că este deosebit de greu pentru un salariat să-şi cumpere o locuinţă în zona Rhein-Main.

17861-frankfurt-skyline_large.jpgPentru a-şi putea cumpăra o locuinţă în Frankfurt, un potenţial client trebuie să câştige cu 72% mai mult decât salariul mediu local actual. Fapt ce plasează metropola pe locul trei în topul oraşelor nemţeşti cu cele mai scumpe proprietăţi imobiliare, după Munchen şi Garmisch-Partenkirchen.

Din păcate, nici împrejurimile Frankfurtului nu sunt foarte accesibile. În Offenbach, unde este una dintre cele mai mari comunităţi de români din Germania, un potenţial cumpărător ar avea nevoie de o mărire de salariu cu aproape 50% pentru a-şi putea lua o locuinţa. Valori apropiate sunt şi în Darmstadt (plus 47%) şi Wiesbaden (plus 45%).

Oraşul este străbătut de râul Main (de aici şi numele său întreg, Frankfurt am Main) şi este împărţit în nouă districte. Centrul oraşului (the Altstadt) este rezervat turiştilor şi chiriaşilor, în timp ce cartierele interesante şi relativ accesibile pentru cumpărători sunt Bornheim, Bockenheim şi Sachsenhausen.

Cele mai multe locuinţe din Frankfurt sunt studiouri şi apartamente, considerate a fi o foarte bună investiţie pentru cei care se întreţin din închirieri (sistem buy-to-let).

Închirieri de apartamente în regim hotelier

În Frankfurt sunt printre cele mai mari chirii din întreaga Germanie la apartamentele „la cheie". Deşi cele mai multe locuinţe oferite spre închiriat sunt nemobilate, se găsesc oferte interesante şi pentru cei care vor o locuinţă complet mobilată. În general, se cere un depozit pe trei luni, iar contractul se face pe şase sau 12 luni. Cu toate acestea, se practică şi închirieri lunare.

Aşteptările minime de la un apartament închiriat sunt: bucătărie complet utilată (cu frigider, cuptor şi microunde), canapea şi televizor în living-room, precum şi maşină de spălat cu uscător în anexa numită cameră de utilităţi.

Chiria medie lunară în Frankfurt:

  • Apartament cu un dormitor: situat în centru - 660 euro/lună, spre periferie - 475 euro/lună
  • Apartament cu trei dormitoare: în centru - 1350 euro/lună, spre periferie - 930 euro/lună

Sursa: Numbeo Cost of Living

Apartamente şi case de cumpărat

O proprietate în Frankfurt este considerată a fi o investiţie foarte bună, mai ales că preţurile aici au evoluat destul de bine pe scară naţională. Casele singulare sunt cotate pe piaţă şi vândute la preţuri foarte mari, dar de obicei sunt situate la marginea oraşului. Cu toate acestea, şi apartamentele centrale sunt destul de scumpe.

Străinii pot achiziţiona fără impedimente apartamente, case şi loturi de teren în Frankfurt. Este recomandat ca tranzacţia să se facă printr-un agent imobiliar deoarece astfel sunt explicate pe larg toate legile privind dobândirea drepturilor de proprietate privată de către cetăţenii străini. Comisioanele şi taxele se ridică la aproape 12% din valoarea locuinţei, costuri sunt înjumătăţite dacă tranzacţia nu se face cu ajutorul unui agent imobiliar.

Preţul mediu de achiziţie a unei proprietăţi:

  • Pentru un imobil situat central - 3.100 euro/mp
  • Pentru un imobil periferic - 2.300 euro/mp

Sursă: Numbeo Cost of Living

Cele mai apreciate cartiere sunt Westend, Diplomatenviertel, Holzhausenviertel, părţi din Sachsenhausen şi Dichterviertel, unde limitele superioare de preţ ating 5.000-6.000 euro/mp, chiar şi 7.000 euro/mp în cazuri excepţionale. Alte zone mai accesibile şi totuşi foarte apreciate ar fi Bornheim şi Bockenheim. Aceste cartiere sunt mai puţin elegante, dar sunt foarte preţuite, iar proprietăţile imobiliare nu au preţuri nejustificate.

Frankfurt sau „Mainhattan"

Cel mai mare oraş din regiunea Rhein-Main, Frankfurtul şochează noii veniţi prin înălţimea clădirilor şi numărul mare de zgârie-nori. Acest fapt i-a atras comparaţia cu Manhattan, astfel că metropola germană a fost supranumită „Mainhattan" de către localnici.

Frankfurt este cel mai cosmopolit oraş german, cu străini în procent de 25% din populaţie - oameni din 180 de ţări trăiesc aici. De asemenea, este oraşul numărul unu în Germania în ceea ce priveşte specialiştii internaţionali: sunt 144 de bănci străine, 127 de companii aeriene, 85 de consulate şi 59 de camere de comerţ exterior. Peste 3.000 de companii non-germane îşi au sediul în zonă. Fiind sediu central al Băncii Centrale Europene şi cămin al bursei germane, Frankfurt şi-a consolidat poziţia de centru al finanţelor şi comerţului în Europa şi întreaga lume.

Cartiere din Frankfurt

Sachsenhausen - cunoscut în limbajul de stradă şi ca Dribbdebach sau „cealaltă parte a râului", a găzduit cândva cele mai sărace cartiere din Frankfurt. Dar astăzi zona este cunoscută pentru străzile sale originale pietruite cu pavaj, de-a lungul cărora se întind restaurante elegante, pub-uri şi taverne cu vin local de mere, muzee şi vile luxoase. Alt-Sachsenhausen este adesea prima oprire a turiştilor în Frankfurt, unde principala stradă de shopping, Schweizerstraße, este un mix de cafenele, buticuri de lux şi restaurante. Preţurile apartamentelor de închiriat în Sachsenhausen sunt mari, dar foarte mulţi sunt dispuşi să plătească preţul şi să îndure lipsa locurilor de parcare pentru renumele zonei.

Bornheim - la nord-est de centrul oraşului, a fost supranumit „satul vesel" în secolul XIX, datorită abundenţei de bistro-uri şi bordeluri. Astăzi este complet schimbat, centrul pietonal şi comercial fiind BergerStraße - un bulevard cosmopolit plin de magazine şi pub-uri. Preţurile chiriilor sunt mult mai rezonabile decât în Sachsenhausen, iar clienţii acestei zone sunt tineri profesionişti, studenţi universitari, familii tinere şi străini.

Nordend - adăposteşte mulţi tineri din tot felul de domenii, care însufleţesc galeriile de artă, cinematografele şi barurile din zonă. Acest district este cunoscut şi pentru stilul său boem de a aduna laolaltă magazine, restaurante, cafenele.

Westend - este privit ca un cartier exclusivist al Frankfurtului. Foarte mulţi oameni de afaceri aleg să locuiască în apartamentele elegante de aici, la distanţe de mers pe jos de districtul bancar. Mulţumită studenţilor protestatari din anii 1968-1970, multe clădiri istorice au fost salvate de demolări, astfel că Westend este un amestec de clădiri noi şi reşedinţe din secolul trecut.

Bockenheim - este cunoscut ca fiind raiul studenţesc, datorită diferitor clădiri dispersate prin tot cartierul ale Universităţii Johann Wolfgang von Goethe. Leipzigerstraße este principala arteră, populată cu tot felul de magazine, restaurante cu meniuri internaţionale, buticuri de îngheţată şi tot felul de alte tentaţii. Chiriile apartamentelor în zonă sunt rezonabile pentru standardele din Frankfurt.

CITEȘTE ȘI: Cât te-ar costa să vizitezi oraşul Frankfurt

 

30 April 2011