Zona Popeşti-Leordeni este catalogată drept una dintre cele cu un potenţial ridicat în imobiliare. Graniţa cu Bucureştiul este aproape imperceptibilă, zecile de mari magazine şi malluri construite în zonă, accesul la toate facilităţile Capitalei, toate acestea cotează bine zona. Există însă şi un dezavantaj, pe care cei care caută să se mute acum ar trebui să îl ia în calcul: dezvoltarea infrastructurii nu a ţinut pasul cu explozia imobiliară din zonă. Lucrurile s-ar putea schimba, dar momentan, Popeşti-Leordeni rămâne o investiţie făcută în prezent pentru beneficii posibile în viitor.

25697-untitled-1.jpgZona Popeşti-Leordeni a început să se dezvolte cu mult înainte de creionarea pieţei imobiliare din Bucureşti. Încă de la începutul anilor 2000, bucureştenii au început să îşi cumpere terenuri pentru case acolo. Pământul era încă ieftin, aşa că tentaţia de a cumpăra suprafeţe mari era mare. Pe măsură ce preţul creştea, suprafeţele achiziţionate se micşorau.

„În 1998-1999, un teren costa 10-20 euro/mp. Terenuri bune de casă, intravilan. În 2005-2006, au ajuns la 40-80 euro/mp iar în 2007-2008, se tranzacţionau şi cu 400 euro/mp. La început, oamenii îşi construiau case mari, de 200-300 mp. Voiau să iasă din tiparul apartamentelor muncitoreşti. Apoi nu le-a mai convenit, când au văzut că o casă aşa de mare are şi costuri de întreţinere pe măsură. De asemenea, costurile de întreţinere au crescut permanent şi apoi le-a fost foarte greu”, arată G. Angheloiu, general manager al unei agentii imobiliare din Popesti Leordeni.

Blocurile noi au fost construite special pentru nevoile impuse de criză şi după criteriile Prima Casă

Suprafeţele medii ale terenurilor cumpărate au scăzut rapid la 500 mp, apoi la 250-300 mp. Similar, şi suprafeţele construite. În anii de criză, casele au ajuns să aibă o amprentă la sol chiar și de 50-60 mp. Acesta a fost momentul pe care dezvoltatorii imobiliari l-au simţit drept oportun şi au început să construiască masiv.

„Au început să apară blocurile cu regim mic de înălţime: P+2+mansardă, P+3. Aşa a apărut piaţa apartamentelor din Popeşti-Leordeni. Mai mult decât atât, multe dintre vilele mari construite în perioada 2007-2008, rămase nevândute, au fost compartimentate pe nivel şi au apărut apartamentele în vilă”, continuă  Angheloiu.

Construcţiile din anii de criză au atras rapid clienţii, mai ales prin preţurile scăzute, croite special pentru programul Prima Casă. Un alt argument a fost apropierea de Capitală şi accesul la marile lanţuri de magazine construite în graniţa dintre cele două judeţe.

„Marile magazine au simţit potenţialul de extinderea a zonei şi au construit masiv pe graniţa dintre cele două judeţe. Pentru clienţii din Popeşti, faptul că ies din oraş, au preţuri mai scăzute, dar totuşi pot avea oricând acces la tot confortul pe care îl aveau în bucureşti, a fost un argument puternic de cumpărare”, arată Simona Mareşalu, agent imobiliar din Popeşti-Leordeni.

Populaţia oraşului s-a dublat, dar infrastructura bate pasul pe loc

Astfel, populaţia din Popeşti-Leordeni s-a dublat în ultimii şapte ani. Cifrele oficiale arată că acum locuiesc acolo 21.000 de oameni. Din păcate, primăria nu a fost pregătită pentru un asemenea  progres.

„Nu s-au putut accesa foarte multe fonduri europene, deci tot ce s-a făcut acolo s-a făcut cu bani locali. Acum, cu noua conducere a oraşului, se speră şi la finanţare europeană, astfel încât dezvoltarea oraşului să ţină pasul cu dezvoltarea imobiliară din zonă. Momentan, se vorbeşte despre drumuri neasfaltate, probleme la canalizare, la alimentarea cu apă, cu curent. Este un oraş care se dezvoltă din aproape în aproape, iar cele trei staţii de metrou care îl traversează sunt un început bun”, arată reprezentantul agentiei.

Pentru primii dintre cei care s-au mutat acolo, situaţia de acum poate deveni deranjantă. Cei care se mută acum însă, sunt resemnaţi. Ei sunt de părere că infrastructura se va moderniza, mai devreme sau mai târziu şi că prin achiziţia de acum prind o ofertă bună.

„La fel ca şi în Otopeni, dezvoltarea infrastructurii de orice fel, este lentă, dar inevitabilă. Un număr atât de mare de locuitori, de firme care îşi fac sediile aici, lucrurile acestea nu trec neobservate. Există proiecte, este probabil o chestiune de câţiva ani până când vor fi aplicate. Iar când totul va fi gata, preţurile nu vor mai fi cu siguranţă cele de acum”, continuă Simona Mareşalu.

În acest moment, preţul apartamentelor noi din Popeşti-Leordeni este cu până la 20-30% mai ieftin decât cel al unor locuințe similare ca suprafaţă, dar mai vechi cu zeci de ani, situate în sectorul 4 din Bucureşti.

CITEȘTE ȘI Bragadiru: alternativa pentru orice locuinţă, cu orice buget, la câteva minute de Bucureşti

 

19 July 2012