Oraş superb, cu o istorie îndelungată, Lisabona este o destinaţie atractivă pentru turiştii din întreaga lume. Cu toate acestea, capitala lusitană a fost aproape abandonată de localnici, din cauza degradării clădirilor şi a preţului ridicat al locuinţelor comparativ cu salariile locale: în ultimii 30 ani, populaţia Lisabonei s-a redus aproape la jumătate.

30747-51.jpgLisabona este capitala Portugaliei, precum şi cel mai mare şi cel mai bogat oraş al ţării, cu un PIB/cap de locuitor peste media Uniunii Europene. Centru politic, economic, educaţional şi cultural al ţării, Lisabona este căminul portughez al celor mai multe instituţii şi companii locale sau internaţionale. Datorită importanţei sale pe plan internaţional în domenii precum finanţe,comerţ, educaţie, media, divertisment sau turism, Lisabona este considerat a fi un oraş global.

  • Capitala portugheză se întinde pe o suprafaţă de aproape 85 kmp, având o populaţie de aproape 550.000 locuitori
  • Lisabona se situează printre cele mai vizitate oraşe europene, cu circa 2 milioane turişti anual
  • Cu toate acestea, capitala lusitană este în fruntea oraşelor din Uniunea Europeană în care numărul de locuitori s-a redus puternic, în ultimii 15 ani

Lisabona este caracterizată de contraste: clădiri vechi şi abandonate sunt lipite de construcţii moderne şi magazine de lux, cartiere sărace sunt despărţite de o singură străduţă de zone rezidenţiale costisitoare. Cu toate acestea, preţul locuinţelor s-a menţinut destul de ridicat pentru puterea de cumpărare a cetăţeanului de rând, astfel că mulţi dintre localnici au părăsit Capitala. Conform datelor primăriei, în ultimii 30 ani, populaţia Lisabonei a scăzut cu 30%, în timp ce un sfert dintre locuitorii rămaşi trăiesc sub limita sărăciei.

Spre deosebire de alte capitale europene, în Lisabona puţini sunt cei care aleg să locuiască în centrul oraşului, unde proprietăţile sunt relativ costisitoare, cu toate că sunt foarte degradate. Clienţii locali ocolesc cartiere celebre ale centrului istoric, precum Alfama, Baixa, Alcantara sau Chiado. Există însă şi zone unde vânzările merg foarte bine, iar mulţi dintre cei care vor să cumpere sunt cetăţeni străini. Suburbiile din nordul Capitalei sunt printre cele mai apreciate de către cumpărători – Sintra, Mafra şi Cascais, dar şi zone din sudul oraşului, precum Setubral şi Sesimbra.

Preţ mediu al apartamentelor, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central – 2.000 euro/mp
  • Apartament semicentral – 1.300 euro/mp

Investitorii imobiliari străini sunt cei care au ridicat puternic preţul proprietăţilor înainte de criză, sesizând oportunităţile oferite de un oraş cu climă blândă, care-şi încântă vizitatorii cu peisaje unice. Nu sunt puţini turiştii care s-au îndrăgostit de acest oraş şi au revenit pentru a-şi achiziţiona o locuinţă de vacanţă aici, pe care o închiriază în restul anului. Însă odată cu apariţia crizei financiare la nivel global, numărul clienţilor străini a scăzut semnificativ, iar activitatea de pe acest segment al pieţei imobiliare a stagnat.

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 600 euro/lună; semicentral: 400 euro/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 1.000 euro/lună; semicentral: 675 euro/lună

Activitatea de pe piaţa chiriilor nu a avut la fel de mult de suferit comparativ cu alte segmente, însă preţurile s-au menţinut la acelaşi nivel, în ultimii ani. Numărul apartamentelor închiriate în regim hotelier a urcat simţitor, datorită cererii venite din partea turiştilor. Cele mai multe sunt amplasate pe coastă, fiind complet utilate şi mobilate, venind la pachet cu diverse alte facilităţi.

CITEȘTE ȘI: În Riga, preţul proprietăţilor este încă mult sub media altor capitale europene

 

15 June 2013