Legea falimentului personal este una de mare ajutor pentru clienții care nu își mai pot plăti datoriile către creditori, dar deloc dorită de autoritățile locale. România este una dintre puținele țări care încă nu are o asemenea lege, iar partenerii internaționali fac presiuni puternice pentru schimbarea acestei realități. Cu toate aceste, în ultimii ani au existat doar discuții despre posibilitatea existenței unei asemenea  legi. Acum însă, există și o inițiativă legislativă avizată de Guvern.

35261-faliment_personal.jpgInițiativa legislativă referitoare la falimentul personal este un pas înainte către alinierea României la standardele internaționale de protecție a consumatorului. Legile de acest tip sunt de natură să salveze persoanele supraîndatorate de creditorii care îi presează să își achite datoriile. Astfel, datornicii se pot declara falimentari și pot propune ei un plan de rambursare care să coincidă cu finanțele personale.

Cine poate fi protejat de legea falimentului personal?

Pentru a intra sub incidența legii falimetului personal, datornicii trebuie să dovedească faptul că nu și-au mai putut achita datoriile dață de doi sau mai mulți creditori într-un interval de 30 de zile de la data scadentă. Dacă îndeplinesc acest criteteriu, datornicii pot să depună o cerere de insolvență la care să atașeze un plan de rambursare a datoriilor. Creditorul poate să accepte sau să respingă cererea clientului. În situația în care nu acceptă solicitările acestuia, se ajunge la valorificarea bunurilor  debitorului, moment în care toate obligațiile acestuia se sting, chiar dacă datoria nu a fost acoperită integral. Cu alte cuvinte, respingerea cererii de insolvență poate fi un pariu periculos pentru creditor, care alege posibilitatea achitării rapide în detrimentul achitării sigure, dar pe termen lung.

Dar pentru ca toate aceste lucruri să se materializeze, este nevoie de trecerea de la inițiativă parlamentară la lege. În ciuda faptului că România s-a angajat în fața FMI că va adopta legea falimentului personal, până acum mai mult s-a discutat pe această temă decât s-a implementat. Astfel, inițiativa parlamentară este un pas înainte, dar insuficient pentru a face diferența. Iar perioada electorală care se apropie scade șansele ca actualul proiect să fie transpus în lege promulgată, pe termen scurt.

CITEȘTE ȘI:

 

6 October 2014