Johannesburg este un oraş al contrastelor izbitoare, unde bogăţia şi sărăcia se împletesc la tot pasul. Deşi a fost fondat în urmă cu 127 ani, în prezent, Johannesburg este un oraş de dimensiuni impresionabile, unul dintre cele mai mari din întreaga Africa (fiind depăşit doar de Cairo şi Lagos).

29127-johannesburg.jpgDenumit şi „Oraşul Aurului”, datorită rezervei impresionante de metal preţios, Johannesburg este capitala provinciei Gauteng, cea mai înstărită provincie din Africa de Sud, fiind metropola cu cea mai puternică economie din Africa Subsahariană. În plus, Joahnnesburg este cel mai mare oraş din lume care nu este amplasat pe malurile unui râu sau nu are ieşire la mare şi este printre primele 40 mari metropole, la nivel mondial. Mai mult, numărul locuitorilor creşte cu o asemenea repeziciune, încât este de aşteptat ca în următoarea decadă să se numere printre primele zece mari oraşe ale lumii.

  • Johannesburg este un oraş relativ tânăr, fiind fondat în 1886
  • Cu o populaţie de 4,4 milioane locuitori şi 7,1 milioane în zona metropolitană, Johannesburg este cel mai aglomerat oraş din Africa de Sud
  • Numai 48% din populaţia oraşului este formată de negri africani, în timp ce caucazienii reprezintă 22%, iar asiaticii 11%

Segmentul rezidenţial al Africii de Sud a trecut printr-o perioadă de boom imobiliar între 2000 şi 2006, condus de câţiva factori majori: clasa mijlocie s-a dezvoltat simţitor, astfel că a crescut puternic şi cererea de locuinţe, sud-africanii şi-au readus în ţară banii păstraţi peste hotare în perioada Apartheidului, iar cei mai mulţi au investit în proprietăţi imobiliare. Însă odată cu apariţia crizei financiare la nivel global, piaţa imobiliară a Africii de Sud a intrat în blocaj. Fiind cel mai mare oraş al ţării, dar şi centru al activităţilor economice şi financiare, precum şi cămin al bursei de valori, Johannesburg a avut mai puţin de suferit comparativ cu alte oraşe, însă proprietăţile nu au reuşit să evite o devalorizare, în ultimii cinci ani.

Au apus anii de gloriei ai pieţei imobiliare, însă locuinţele din zonele bune ale Johannesburgului rămân inaccesibile majorităţii populaţiei

Johannesburg este considerat a fi capitala financiară a ţării, astfel că se bucură de construcţii moderne – numeroşi zgârie-nori, centre comerciale uriaşe, suburbii fortificate şi numeroase proiecte imobiliare aflate în construcţie, în special în cartierele Midrand şi Sandton.

Preţ mediu al apartamentelor, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central – 1.250 dolari/mp
  • Apartament semicentral – 1.130 dolari/mp

Activitatea de pe piaţa imobiliară din Johannesburg a încetinit din 2008 încoace, însă nu stagnează, spre deosebire de alte oraşe ale Africii de Sud. Au apus anii de boom imobiliar, în care preţul locuinţelor urca, în medie, cu 30% anual, însă preţul mediu al locuinţelor se menţine la 170.000 dolari în suburbiile din Nord şi Vest.

Activitatea de pe piaţa chiriilor este intensă, în ciuda contextului economic

Cu un rol atât de important pe scena economică a Africii de Sud, Johannesburg se bucură de o intensă activitate pe piaţa chiriilor, în ciuda încetinirii altor segmente ale pieţei imobiliare. Oferta de locuinţe de închiriat şi de apart-hoteluri este bogată, cererea fiind foarte mare din partea turiştilor, a clasei muncitoare şi a studenţilor veniţi din întreaga regiune (Johannesburg este un important centru universitar).

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo:

  • Apartament cu un dormitor – central: 510 dolari/lună; semicentral: 470 dolari/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 1.120 dolari/lună; semicentral: 900 dolari/lună

Johannesburg se întinde pe o suprafaţă impresionantă (zona metropolitană este de aproape 6 ori mai mare decât Bucureşti), însă este împărţit în districte şi uşor de străbătut. Fiecare zonă este diferită de celelalte prin caracteristici şi atmosferă, însă rata criminalităţii îi îngrijorează pe pe expaţi şi turişti.

CITEȘTE ȘI: Jaipur, una dintre speranţele imobiliare ale Indiei

 

19 January 2013