Inspectoratul pentru Situații de Urgență trage un semnal de alarmă clar: așa nu se mai poate. Trebuie făcute schimbări majore în sistem, și încă repede. Eventual înaintea unui nou eveniment nefast, cu atât mai mult în perspectiva unui cutremur iminent. Nimeni nu este în siguranță: victime sau salvatori, oricine poate să piară cu zile, din cauza prostei organizari, lipsei de interes cronice și a ghinionului de a avea nevoie de ajutor într-o țară care încă nu înțelege importanța siguranței cetățenilor. 

40765-salvatori.jpgPentru a descrie cât de gravă este situația, oficialii ISU folosesc scenariul unui cutremur major. Într-un asemenea caz, spun ei, un procent impresionant de 75% din populația țării ar avea de suferit în mod direct. Capitala ar fi locul cu cele mai multe victime și daune.

Declarațiile lui Raed Arafat și ale oficialilor ISU nu sunt menite să panicheze populația, ci mai degrabă să mobilizeze țara. În ultimul timp, vocea poporului s-a auzit puternic, iar ecourile au dărâmat guverne, au schimbat legi, au făcut dreptate. Este trist, dar oficialii ISU par să își pună ultimele speranțe în oameni, pentru a putea schimba ceva. Ajutorul venit din interiorul sistemului nu mai pare a fi o variantă de luat în calcul, nici măcar la modul cel mai optimist”, explică pentru IMOPEDIA.ro Radu Maximilian, strateg economic și politic.

În cazul unui cutremur major, primele care se prăbușesc sunt centre ISU, spitale și școli

În ipoteza unui cutremur major, totul ar fi la pământ. Multe spitale au risc seismic ridicat, la fel ca și multe dintre unitățile ISU. 32 mai precis, după calculele Inspectoratului pentru Situații de Urgență. Echipamentele abia dacă funcționează în regim normal, deci în momentul în care ar fi suprasolicitate, există șanse mari să cedeze. Comunicarea ar fi blocată pe de o parte pentru că telefonia mobilă este prima care se blochează, în asemenea situații, iar pe de altă partă pentru că centrele care ar trebui să asigure buna coordonare și desfășurare în caz de criză ar fi grav avariate. 100 de școli sunt marcate cu bulină roșie, la fel ca încă aproape o mie de clădiri din București.

Echipamentele de stingere a incendiilor au un grad de învechire semnificativ. Mai multe de jumătate din tehnica de intervenție este mult depășită, mai precis are de două ori durata de exploatare. O altă categorie deficitară este cea a echipamentelor de transport de tehnică de intervenție. Au trecut deja 25 de ani de când nu au mai fost alocate fonduri din bugetul național pentru camioane de intervenție”, detaliază lt. Col. Radu Cristian, șeful centrului operațional IGSU.

În aceste condiții, în cazul unui cutremur major, fiecare român ar trebui să stie să se descurce singur. Iar tehnicile de supraviețuire trebuie învățate independent, de fiecare în parte, pentru că programele naționale de pregătire a populației nu există. Există însă mai multe puncte de învățare ale ISU, multe dintre ele ușir de găsite la mare, pe perioada verii. În aceste puncte, vizitatorii învață gratuit cum să procedeze în diferite situații de urgență. Numărul celor interesați nu este impresionant, dar nici nu se poate vorbi de dezinteres.

CITEȘTE ȘI:

17 August 2016