Panica bancară, una dintre primele manifestări în timpul oricărei crize financiare, este un fenomen pe care BNR îl ţine sub control strict. Guvernatorul Mugur Isărescu a anunţat că Banca Centrală are o rezervă substanţială de bani tipăriţi special pentru a calma clienţii bancari, în cazul unei astfel de situaţii.

23757-isarescu.jpgSuma pe care BNR o are pregătită pentru a stinge manifestările unei eventuale panici bancare se ridică la câteva zeci de procente din masa monetară. Guvernatorul Isărescu spune că infuzia de bani în piaţă este singura metodă prin care un fenomen de panică poate fi împiedicat.

„O panică bancară se tratează cu munţi de bani vizibili. O panică iraţională, moment pe care l-am trăit de câteva ori, ultima dată în 2000, niciodată n-a fost tratată cu sfaturi. La ghişeu, dacă ai cumva neinspiraţia să ţii o teorie monetaristă, sporeşti panica, retragerile sunt şi mai mari. Să ştiţi că BNR are o rezervă substanţială de bani tipăriţi, câteva zeci de procente bune din masa monetară. Este un stoc de rezervă indispensabil", a spus Mugur Isărescu, în cadrul unui seminar privind relaţia dintre masa monetară şi inflaţie.

Ținta lui Isărescu au fost analiştii care se grăbesc să promoveze ideea potrivit căreia majorarea preţurilor are o legătură directă cu evoluţia masei monetare. Guvernatorul BNR a demolat această teorie, arătând că, de cele mai multe ori, nu există o legătură directă între cele două situaţii.

„În fiecare decembrie, din 1990 încoace, masa monetară creşte în termeni reali cu 8-10%. De ce? Pentru că în decembrie se fac cadouri. Orice bancher vă va spune că acest lucru este adevărat (...) Oamenii vor să plătească cash", a mai spus şeful Băncii Centrale.

Guvernatorul BNR nu a specificat indicatorul de masă monetară la care se referă la cele câteva zeci de procente pregătite pentru a stinge panica. Diferenţele sunt destul de mari între cei trei piloni.

  • Astfel, potrivit datelor BNR, masa monetară în sens restrâns M1 (numerar în circulaţie şi depozite overnight) era, la finele lunii ianuarie, de 86,5 miliarde lei
  • Masa monetară intermediară M2 (M1 plus depozite cu durata iniţială de până la doi ani) totaliza 212,4 miliarde lei
  • Iar masa monetară în sens larg M3 (M2 şi alte instrumente financiare) însuma 216,66 miliarde lei

CITEȘTE ȘI: Cresc dobânzile la creditele în lei, deşi BNR cere băncilor scăderea costurilor


7 March 2012