Mugur Isărescu rămâne ferm în ce priveşte noile reglementări impuse de Banca Naţională, chiar dacă instituţiile financiare nu par să fie încântate. Guvernatorul declară că o perioadă de returnare a unui credit de consum nu trebuie să fie mai mare de şapte ani, chiar dacă anumite bănci au extins-o la 20 de ani, pentru a câştiga mai mulţi clienţi.

Sursa: ziarulatac.roMugur Isărescu acuză băncile că „s-au aventurat" să acorde credite de consum pe o perioadă de 20 de ani, din dorinţa de a se evidenţia pe piaţă. Guvernatorul BNR recunoaşte, totuşi, că s-a ajuns în această situaţie şi din cauza lipsei de implicare a Băncii Centrale, tendinţă preluată din alte ţări europene.

Au fost bănci care, în goana lor după cotă de piaţă, după bonusuri, s-au aventurat în lupta de concurenţă. Pentru a-l  atrage pe client, au fost dispuse să dea şi credite pe 20 de ani. Şi nu sunt puţine astfel de bănci. A fost perioadă în care noi nu am reglementat la nivel central şi pentru că aşa era moda în Europa. Am lăsat băncile să se autoreglementeze", a menţionat Mugur Isărescu.

Din cauza noilor reglementări, BNR îşi atrage critici din partea instituţiilor bancare

Guvernatorul BNR a declarat chiar că un credit de consum cu o perioadă de returnare mai mare de cinci-şapte ani „nu îşi are rostul". Oficialul remarcă inclusiv aversiunea pe care şi-o atrage BNR prin noile reglementări.

Am văzut reacţii din acestea, ciudăţele: 'Banca Naţională introduce restricţii şi nu se mai poate împrumuta clientul 20 de ani pentru un credit de consum'. O discuţie normală, de bun simţ, îţi spune că un credit de consum pe 20 de ani e un nonsens. Creditul sau maturitatea creditului are şi ea o filosofie, dacă vrei să îl dai înapoi, dacă nu consideri că este o formă de a-ţi însuşi nişte bunuri", consideră guvernatorul.

Mugur Isărescu a evidenţiat faptul că la achiziţia unui produs trebuie luată în considerare şi durată de viaţă a acestuia, iar aceasta trebuie corelată cu perioada de returnare a creditului. În opinia sa, niciun bun nu are o durată de viaţă ce se întinde pe zeci de ani, astfel că nici perioada de returnare a împrumutului nu ar trebui să fie atât de lungă.

Perioada prea mare de returnare creşte numărul creditelor neperformante

Guvernatorul BNR a mai adus un argument în favoarea acestei teorii, şi anume că instituţiile financiare care au oferit astfel de credite au fost cele care au avut cele mai multe credite neperformante. Cu toate acestea, oficialul a adăugat că situaţia începe să reintre în normalitate.

Creditul de consum mai mare de cinci-şapte ani nu îşi are rostul. Implementarea unei civilizaţii a creditului este un act de normalitate", a concluzionat Isărescu.

Perioada maximă a unui credite de consum ar putea fi de cinci ani, iar solicitanţii ar trebui să aducă garanţii în valoare de minimum 133% din valoarea împrumutului - acestea ar fi două dintre cele mai importante modificări în ceea ce priveşte creditul de consum, potrivit unui proiect publicat pe site-ul oficial al Băncii Naţionale.

În ceea ce priveşte finanţările imobiliare, proiectul BNR prevede: un avans de cel puţin 30% pentru creditele imobiliare în euro, minimum 15% pentru cele contractate în lei şi 40% pentru creditele contractate în alte monede străine.

Află Românii au găsit un credit mai tentant decât Prima Casă. Află care sunt opţiunile

6 October 2011