Românii încep să investească din ce în ce mai mult în metale preţioase, cu precădere în aur. Din pricina efectelor recesiunii internaţionale, românii consideră plasamentul de bani în acest metal ca fiind cel mai sigur, aşa că vânzările de aur au crescut simţitor în ultimele luni.

20543-pretul-aurului-ar-putea-creste-in-2011.jpgÎn primele şase luni ale acestui an, BCR a vândut mai mult aur decât în tot anul 2010, iar specialiştii estimează că această tendinţă de investiţie se va menţine şi în lunile ce urmează.

„Vânzările de aur financiar au crescut faţă de anii trecuţi, aurul devenind o valută de refugiu. În primele şase luni, BCR a vândut aproximativ 220 kg de aur, mai mult decât tot anul 2010 (140 kg), pentru ca pe fondul îngrijorărilor generate de criza datoriilor, în condiţiile în care aurul a atins noi maxime istorice, să înregistrăm tranzacţii de aproximativ 450 kg în iulie şi august", a declarat pentru NewsIn Răzvan Furtună, şef departament Vânzări Produse de Trezorerie către Clienţi Retail Direcţia Pieţe Financiare, din cadrul Băncii Comerciale Române.

Recesiunea a crescut interesul investitorilor pentru aur

Interesul pentru investiţiile în aur a început să fie semnificativ în anul 2000, dar a luat cu adevărat amploare în ultimii doi ani, din cauza crizei economice, conform reprezentanţilor BCR.

„Trebuie menţionat faptul că, dacă am corecta preţul aurului cu inflaţia, nivelul actual este sub maximul atins în anii '80. Practic, nivelul similar s-ar situa în jurul a 2.300 dolari/uncie”, a precizat Răzvan Furtună.

Şi reprezentanţii Piraeus Bank România confirmă faptul că vânzările de aur s-au accentuat în ultimele două luni ale acestui an.

„Vânzările totale de aur fizic au atins, de la începutul anului şi până în prezent, peste 165 kg, 150 kg în lingouri şi aproximativ 1.900 de monede (o monedă având aproximativ 8 gr), iar 70% din această cantitate a fost tranzacţionată doar în ultimele două luni. Mai mult, numărul zilnic de tranzacţii în iulie şi august s-a dublat faţă de primele luni ale lui 2011" a declarat pentru NewsIn Alina Piciorea, şef department vânzări corporate şi retail, Trezorerie, din cadrul Piraeus Bank România.

Preţul aurului continuă să avanseze

Investitorii români sunt, la acest capitol, pe picior de egalitate cu cei internaţionali, plasând sume relativ similare, conform reprezentantului Piraeus. Creşterea rapidă a cererii din ultimele două luni este explicată de faptul că piaţa românească este corelată şi influenţată puternic de evenimentele internaţionale, astfel că a reacţionat rapid la stimulii externi.

„După o creştere de peste 30% în anul 2010, preţul aurului a continuat să avanseze conform cu aşteptările noastre, cu încă 35% de la începutul anului până în prezent, îndreptându-se înspre nivelul psihologic de 1.900 dolari/uncie, tendinţă care considerăm că se va păstra şi în continuare", a mai adăugat reprezentantul Piraeus Bank România.

Preţul aurului a atins un nivel record de 1.882 dolari/uncie, după o creştere de 1,6% înregistrată luni . Astfel că specialiştii estimează că, până la sfârşitul acestui an, preţul ar putea ajunge la 2.000/uncie, respectiv cel mai mare preţ din ultimele trei decenii.

CITEŞTE ŞI: Investiţiile în aur aduc profituri mai mari decât depozitele bancare

23 August 2011