Piețele imobiliare din Europa Centrală și de Est au atras investiții străine de 9,9 miliarde de euro, de-a lungul anului trecut, în creștere cu 25% față de anul anterior. Peste jumătate dintre companiile care au plasat bani provin din Statele Unite ale Americii și Germania.

39542-investitii.jpgȚările din Europa Centrală și de Est continuă să fie profitabile pentru marii investitori ai lumii, fapt demonstrat de sumele în continuă creștere plasate în piețele imobiliare: „Investițiile în țările din Europa Centrală și de Est (excluzând Rusia) au crescut cu 25% în 2015, comparativ cu anul precedent și au atins cifra de 9,9 miliarde euro. Dacă creștere anuală era așteptată, performanțele generale depășesc previziunile și conturează un tablou cu o destindere semnificativă a piețelor din regiune”, se arată în cel mai recent raport CBRE focusat pe această zonă.

Cele mai mari sume au fost plasate de fondurile americane de investiții (160 milioane euro), reprezentând 30% din total, în creștere cu șapte procente față de anul 2014. Specialiștii subliniază că reintrarea pe piețe a unor nume mari precum Morgan Stanley sau Goldman Sachs indică o creștere a încrederii investitorilor în zonele din această parte a Europei.

Germania este al doilea mare furnizor de investitori străini, cu 23% din totalul capitalului plasat în regiune (față de 12%, în anul precedent). Potrivit analiștilor imobiliari, prezența Germaniei în top se datorează în parte și activității investiționale a Union Investment, cel mai important investitor german în regiune.

„Nivelul ridicat al investițiilor în 2015 a avut impact asupra randamentelor investiționale (yields), împingându-le la niveluri superioare. Diferențele inter-regionale în materie de prețuri au un potențial însemnat de reașezare. În timp ce anumite piețe și sectoare au atins deja niveluri ale yields-urilor înregistrate în ciclurile economice de vârf (în special Cehia și Polonia), alte țări au încă potențial de creștere. Tranzacțiile investiționale pentru proprietăți nu arată semne de încetinire a creșterii, iar CBRE consideră că, în anumite piețe naționale, yields-urile pot depăși nivelurile înregistrate în 2007”, se specifică în raportul companiei de consultanță imobiliară.

În timp ce previziunile pentru 2016 indică o tendință pozitivă, un factor potențial de diminuare a creșterii volumului de investiții ar putea fi prezența relativ scăzută a produselor foarte atractive pentru investiții. Dezvoltările de spații de birouri din Varșovia și București sunt la un nivel record, ceea ce va duce la o creștere a interesului dezvoltatorilor și al chiriașilor în a acționa pe aceste piețe.

„Volumele importante de investiții în regiune sunt rezultatul activității investitorilor americani și germani care au căutat să valorifice nivelurile relativ înalte ale yields-urilor și stocurilor importante de pe piață. În 2016, ne așteptăm la o continuare a investițiilor, dat fiind că piața este pregătită să înregistreze creșteri economice importante în Europa Centrală și de Est, care are randamente investiționale mai înalte comparativ cu Europa Occidentală și unde există un interes activ al băncilor în a finanța investițiile din regiune. De asemenea, expansiunea puternică a vânzărilor din retail raportată în toată Europa Centrală și de Est va menține un interes crescut al investitorilor. Ne așteptăm, de asemenea, la o creștere a prezenței investitorilor din Asia în regiune și la o diversificare a profilului acestora”, conchide Gijs Klomp, Head of CEE Investment Properties.

 

11 February 2016