Vremurile de criză au fost întotdeauna generoase cu investitori în aur. Problemele financiare, datoriile din Zona euro, veştile legate de nivelul scăzut al lichidităţilor bancare sau chiar simplele fluctuaţii ale cursului, toate acestea funcţionează ca o trambulină pentru evoluţia preţului aurului. Analiștii internaționali se așteaptă ca anul 2012 să fie un an record pentru industrie, iar România nu face excepţie.

24035-aur.jpgIndustria aurului este una efervescentă. În timp ce alţii încearcă să găsească o metodă de a supravieţui crizei financiare, jucătorii de pe piaţa extragerii aurului anunţă creşteri constante. Se vorbeşte despre fuziuni şi achiziţii, despre dezvoltarea de noi exploatări şi, mai ales, despre scumpiri. Specialiştii din industrie preconizează că preţul aurului va atinge anul acesta nivelul de 2.200, poate chiar 2.400 dolari/uncie. Spre comparaţie, în primele sase luni din 2011, preţul mediu al aurului a fost de 1.500 dolari/uncie, iar spre sfârşitul anului trecut, a marcat aproape 1.900 dolari/uncie.

Evoluţia de pe pieţele internaţionale afectează în mod direct şi rapid România

Evoluţia de pe pieţele internaţionale afectează în mod direct şi rapid România. Spre exemplu, în al doilea trimestru al anului trecut, atunci când preţul aurului creştea vertiginos în SUA, în România au fost opt şedinţe de creştere consecutivă, ceea ce nu s-a mai întâmplat de la jumătatea lui octombrie 2006, când a avansat timp de nouă zile. Astfel, preţul gramului de aur calculat de BNR a urcat la un nou record, de 152,3 lei, marcând astfel o creştere cu 8,7%, faţă de începutul lunii iulie. Între timp însă, gramul de aur a ajuns să varieze între 175 şi 180 lei, potrivit cursului BNR. Ţările din întreaga lume se reorientează către deţinerile de aur pentru a face faţă volatilităţii pieţelor financiare globale şi pentru a insufla încredere investitorilor în pieţele lor.

Aceasta este o tendinţă vizibilă nu doar la nivelul economiilor dezvoltate, dar şi la statele emergente care şi-au manifestat interesul pentru sporirea deţinerilor de aur. Suntem de părere că statele intră acum într-o lungă perioadă de acumulare de aur. Având în vedere cantitatea redusă disponibilă pe piaţă, ţările care dispun de rezerve valutare considerabile şi care vor dori să-şi reducă expunerea pe dolarul american, vor trebui să achiziţioneze treptat aur, pentru a nu destabiliza pieţele”, a declarat Alexandru Lupea, partener PricewaterhouseCoopers .

În anul 2011, preţul aurului a crescut cu aproximativ 10%. În 2010, a mai crescut cu încă 25%. Iar pentru ultimii şapte ani, creşterea este de 300%. Pentru investitorii în aur, aceste cifre înseamnă succes. Sunt randamente pe care nu le oferă nicio bancă. De fapt, dobânzile oferite de bănci abia dacă acoperă inflaţia, în această perioadă. Bursa ar fi o alternativă bună, dar nu şi într-o perioadă în care bursele îşi revin greu şi se prăbuşesc uşor. Afacerile sunt şi ele un joc nesigur, aşa că singura investiţie rentabilă rămâne cea pe care au contat oamenii din toate timpurile: aurul.

Piaţa aurului, în România, este una de mici dimensiuni

Pe piaţa locală, aurul poate fi cumpărat doar de la trei entităţi: BCR, Piraeus şi Aurom Service. Banca Comercială Română a vândut aproape o tonă de aur anul trecut. Vârful de vânzări s-a marcat în luna august 2011, exact în perioada scumpirilor record, când s-au vândut 260 tone de aur, adică aproape cât toată cantitatea de aur vândută pe piaţa din România pe întreg anul anterior.

Similar, Piraeus Bank a vândut în perioada 1 mai-15 iunie 2011 o cantitate de aur egală cu cea din precedentele şapte luni, astfel că a ajuns la un total de aproximativ 100 kilograme sub formă de lingouri şi 1.000 monede, în valoare de peste 3 milioane euro. Banca vinde aur de la începutul lunii octombrie 2009, iar de atunci, peste 1.000 persoane şi firme au optat pentru această alternativă de investiţie.

Aurom Service&Investment este o companie mult mai deschisă investitorilor care nu dispun de sume foarte mari. Suma minimă ce poate fi in­vestită este de 3.000 euro, pentru cei care plătesc cu banii jos. Există însă şi varianta plăţii în rate, unde rata minimă este de 10 euro.

CITEȘTE ȘI: Băncile centrale cumpără sute de tone de aur, pentru a câştiga stabilitate. Vezi top 10 – Ţări cu cele mai mari rezerve de aur


28 March 2012