Ultimele zile au fost cât se poate de generoase cu investitorii în aur din România. Aurul se îndreaptă deja către a opta zi de creştere continuă, lucru care nu s-a mai întâlnit din 2006. Performanţele sunt atât de mari încât profitul din aur, în ultimele două săptămâni, a fost mai generos decât cel al depozitelor bancare în ultimul an.

Investitii aurCotaţia aurului a atins miercuri un record maxim de 1.578,5 dolari uncia. Acest lucru se datorează agravării crizei datoriilor din zona euro şi publicării concluziilor reuniunii din iunie a Rezervei Federale Americane, care sugerează că ar putea fi nevoie de noi măsuri de suplimentare a lichidităţilor.

În România, aurul se îndreaptă spre a opta şedinţă de creştere consecutivă, ceea ce nu s-a mai întâmplat de la jumătatea lui octombrie 2006, când a avansat timp de nouă zile. Preţul gramului de aur calculat de BNR a urcat miercuri la un nou record, de 152,3 lei, marcând astfel o creştere cu 8,7%, faţă de începutul lunii iulie. 

La noi în ţară, doar două bănci comerciale - BCR şi Piraeus Bank - vând aur clienţilor. Reprezentanţii acestor instituţii spun însă că nu au resimţit o creştere a cererii de aur din partea clienţilor. Explicaţia lor este legată de faptul că această creştere se simte de doar câteva zile, deci oamenii nu au reuşit încă să decidă dacă este momentul potrivit să investească sau nu. Totuşi, sunt aşteptate creşteri pe acest segment pe termen mediu.

Ultimul record al aurului a fost în decembrie anul trecut, când BNR a calculat un preţ de 147,3 lei per gram. De atunci şi până la începutul lunii iulie, cotaţiile au oscilat într-o marjă îngustă, fără să coboare vizibil sub pragul de 140 de lei/gram.

Pe pieţele internaţionale, uncia de aur s-a tranzacţionat ieri la 1.551 de dolari, cel mai înalt nivel atins din luna mai încoace. Pe plan local, preţul aurului a fost influenţat şi de creşterea dolarului în faţa leului. Cele mai bune dobânzi la depozitele în lei nu sar de 7,5% pe an.

 

CITEȘTE ȘI: Cum arată sute de tone de aur la un loc? Banca Angliei a permis filmarea unui material de excepţie, în seifurile instituţiei

 
 

 

14 July 2011