Terenurile au fost considerate dintotdeauna o investiție care nu are cum să fie altfel decât profitabilă, pe termen lung. Dincolo de dezechilibrele economice, de fluctuațiile de preț, apetitul de achiziție și dezvoltare rămâne. Astfel, un teren strategic poziționat poate să fie vândut avantajos, cu puțină răbdare. Terenurile agricole au chiar un avantaj în plus, fiind unul dintre segmentele care și-au revenit cel mai repede după prăbușirea pieței imobiliare.  

35418-teren.jpgBula imobiliară a umflat prețul terenurilor, la fel ca și în cazul locuințelor, până la un nivel incredibil. Așa se face că, de la jumătatea anului 2008 până acum, terenurile s-au ieftinit la nivel național cu 60%. Scăderea dramatică s-a petrecut însă în primii ani după instalarea crizei. În ultimul timp, fluctuațiile au fost minore.

Comparativ cu vara anului trecut, de exemplu, terenurile s-au ieftinit cu 4%. Acest procent este considerat infim, mai ales dacă ne raportăm la ieftinirea cu 63% la nivel național, la care am asistat din 2008. Putem spune deci că acum asistăm la o stabilizare, ba chiar există regiuni din țară unde se vorbește despre scumpirea terenurilor, cum ar fi Sibiul”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Mariana Iancu, broker imobiliar specializat în tranzacțiile cu terenuri Estate Escape.

Terenurile agricole au marcat scumpiri de 50% în ultimii doi ani

În privința prețurilor în creștere, terenurile agricole sunt un caz reprezentativ. În contextul mondial al cererii în creștere de alimente, interesul investitorilor se îndreaptă spre terenurile cultivabile. În România, bătălia investitorilor s-a concentrat pe terenurile compacte, cu suprafețe mari, care sunt tot mai rar de găsit. Din acest motiv, prețul lor este în creștere exponențială. Se vorbește despre scumpiri de până la 50% în ultimii doi ani.

„Soluția este ca proprietarii de loturi mici să lucreze ca o echipă. Să se adune câte 20, 30, 50 și doar așa ar putea ajunge să primească un preț european de 7.000 euro/hectar. Există însă și zone în care comasarea a devenit imposibilă. Și aici dau drept exemplu zona Bărăganului, unde de doi-trei ani deja nu prea mai găsești nimic de vânzare astfel încât să poți comasa. Prin urmare, investitorii cumpără tot ce se poate cumpăra pentru a trece la etapa următoare, peste câțiva ani, când vor rămâne doar o mână de mari proprietari care vor putea face schimburi între ei până când vor putea contura un profil al tarlalei” a declarat pentru IMOPEDIA.ro Robert Dobrescu, manager Nobila Casă Răsăriteană.

Prețul terenurilor agricole se stabilește în funcție de categoria în care acesta se află

Pentru a putea face tranzacțiile facile, piața terenurilor agricole este împărțită în piața primară și piața secundară. În prima categorie intră parcelele mici de teren, de maximum 10 hectare. În piața secundară se încadrează parcelele comasate, cu suprafețe cuprinse între 50 și 1.500 de hectare. Prețul se stabilește în funcție de încadrarea în aceste categorii. Astfel, dacă pe piața primară prețul este cuprins între 2.500 și 3.200 de euro, în Câmpia de Vest, pe piața secundară prețul pornește de la 3.200 euro și ajunge până la 5.000 euro pe hectare. Acesta este zona de referință, fiind locul în care se fac tranzacțiile cu cele mai mari prețuri. Prin comparație, în zona Câmpia Română – Oltenia, pe piața primară s-au făcut tranzacții cu 1.500-2.000 euro/ha, în timp ce pe piața secudnară, prețul a variat între 2.200 – 3.000 euro/ha, potrivit unui raport al companiei de consultanță Darian. Un preț ușor mai ridicat se înregistrează în Câmpia Română –Muntenia, respectiv 1.600-2.500 euro/ha pe piața primară și 3.000-4.000 euro/ha în piața secundară. Urmează Podișul Dobrogei, cu tranzacții la un preț de 1.700-2.200 euro/ha pe piața primară și 2.500-3.00 euro/ha în cazul pieței secundare. În părțile de est și nord-est ale Podișului Moldovei, în zona de sud a Podișului Getic și în Depresiunea Transilvaniei, în interiorul arcului carpatic, preturile terenurilor agricole pornesc de la 1.200 euro/ha și ajung la 3.000 euro/ha.

CITEȘTE ȘI:

 

15 October 2014