Activitatea intensă din segmentul spațiilor de birouri este un indicator clar al faptului că România a revenit pe harta investițiilor. Iar o consecință naturală a acestei efervescențe ar fi creșterea prețului terenurilor. Despre potențialul Bucureștiului în ochii investitorilor străini, IMOPEDIA.ro a stat de vorbă cu Ronald Wahrlich (Managing Director UNIQA Real Estate Management) și Heinrich Reuss (Head of Asset Management CEE în cadrul aceleiași companii a grupului austriac UNIQA).

35852-20141112_120113.jpgDe-a lungul lui 2014, volumul investițiilor în piața imobiliară din România a fost mai mare decât în orice al an ulterior crizei. Putem spune că țara noastră a revenit pe harta investitorilor?

Da, cred că putem considera că România este din nou în lumina reflectoarelor, cel puțin între țările din Europa Centrală și de Est. Iar acest lucru poate fi demonstrat cu ușurință de activitatea pe care o putem vedea de la fereastra biroului din Floreasca Tower: observăm că se lucrează simultan la mai multe proiecte, despre care știm că sunt ale unor dezvoltatori străini, din țări diferite. În special București începe din nou să atragă nu doar investitorii străini, dar și mari chiriași, companii interesate iarăși să își desfășoare afacerile aici. Acesta este cu siguranță un indicator de bază al unei creșteri economice ce se va resimți la scară largă cât de curând.  

Un alt indicator important al situației macroeconomice de aici este rata neocupării clădirilor de birouri, care este redusă în București, comparativ cu alte mari orașe dn această parte a Europei. Sigur, nu regăsim aceleași cifre în toate zonele Capitalei, dar în anumite părți ale orașului, aceasta este extrem de satisfăcătoare, cel puțin din punctul de vedere al unui investitor străin. Analizând separat fiecare zonă a Bucureștiului în parte, am observat că în special zona de nord atrage foarte multă activitate și este în plină dezvoltare. Din acest motiv am hotărât să nu vindem Floreasca Tower, ci să profităm de această tendință în creștere. Credem foarte mult nu doar în potențialul pe care îl are București, dar și în potențialul acestei zone.

Sunteți interesați și de alte zone ale Bucureștiului?

Deocamdată suntem foarte mulțumiți că ne aflăm în partea de nord, în special pentru că rata de neocupare a clădirilor de birouri de aici a scăzut în ultimul an cu circa cinci procente, ajungând la 15%. Acest fapt ne demonstrează că ne aflăm în locul potrivit, mai ales că suntem în apropierea stației de metrou. Din punctul nostru de vedere, Floreasca Tower are o poziție foarte bună. Cu privire la alte zone ale Bucureștiului, considerăm că acestea se descurcă mai greu sau (în cel mai bun caz) la fel ca și zona de nord, astfel că la momentul acesta considerăm că aici este locul perfect.

Credeți că toată această activitate din segmentul office se va reflecta cât de curând și în prețul terenurilor?

În mod normal, dezvoltarea constantă a unei piețe duce la o creștere a prețului terenurilor – este un mecanism natural. De asemenea, este la fel de valabilă și viceversa. Cu siguranță, dacă am plănui să investim din nou în București, ar fi mai costisitor decât a fost în anul 2005 (momentul în care ne-am făcut intrarea pe piața locală). În același timp, ar presupune costuri mult mai mici decât în anul 2008. Însă niciuna dintre aceste decizii nu este greșită, toate aceste lucruri nu țin decât de management și de strategia pe care o adoptă fiecare companie în parte.

Plănuiți investiții pentru anul următor?

La momentul acesta studiem piața, dar nu putem spune încă dacă vom investi chiar anul următor sau imediat după. Analizăm cu grijă toate oportunitățile, toate ofertele care ajung la noi și apoi vom decide. Strategia noastră se focusează pe investiții în proprietăți care au legătură cu activitatea de bază a companiei noastre (nu doar în această regiune, ci și în alte țări) astfel că acordăm foarte multă atenție ofertelor care ajung la noi, nu ne avântăm în investiții riscante. Oricum, un lucru este clar: București se află în topul preferințelor noastre în ceea ce privește investițiile.

Prin ce atrage București, față de alte orașe din zonă?

București are nenumărate avantaje, din punct de vedere al unui investitor străin. Spre exemplu, piața din Varșovia este una pe care noi o comparăm adesea cu cea de aici. Iar în următorii ani (și începând chiar din următoarele luni), în capitala poloneză urmează să fie lansate multe proiecte pe segmentul office, astfel că noi considerăm că se va ajunge chiar la o inflație. Deja au început discuțiile cu actualii chiriași, aceștia încearcă destul de agresiv să își renegocieze contractele și pun destul de multă presiune pe noi, lucru pe care nu îl resimțim la aceleași cote în București. Acest lucru este demonstrat și de randamentul din chirii (acesta este simțitor mai ridicat în București decât în Varșovia). De aceea considerăm că, din punct de vedere al investițiilor, București este unul dintre cele mai potrivite locuri din Europa Centrală și de Est.

CITEȘTE ȘI ALTE INTERVIURI MARCA IMOPEDIA:

 

 

27 November 2014