După o perioadă de relativă stabilitate, insolvența amenință din nou firmele din sectorul construcțiilor. Acest lucru reprezintă un risc major pentru clienții care au cumpărat sau vor să cumpere proprietăți înainte ca proiectul să fie finalizat și predat noilor proprietari. Cea mai mare problemă întâlnită după instalarea crizei economice, insolvența, este acum așteptată de un procent considerabil din întreaga piață: potrivit Coface, o treime dintre firmele care au ca obiect de activitate construcțiile ar putea avea această soartă, în 2016.

39366-insolventa.jpgÎn sectorul construcțiilor, 7% din totalul firmelor active generează aproximativ 74% din veniturile înregistrate la nivelul întregului sector. Este vorba despre 1.700 de companii care au înregistrat o firmă anuală mai mare de un milion de euro în ultimul an, dublu față de anul anterior. Acestea sunt cele mai sigure companii, cele care pot oferi clienților garanția unui produs finit livrat la timp și la calitatea promisă, potrivit ultimului raport Coface referitor la performanța pieței de construcții din România. La polul opus, cele mai periculoase companii pot fi recunoscute după ritmul de activitate: cele care vând doar proiecte mai vechi de un an și nu au mai avut noi construcții în derulare sunt, în general, companiile cu probleme financiare. Ele cumulează o treime din firmele de specialitate.

Dintre firmele care întreprind lucrări de construcții rezidențiale și nerezidențiale, care au depus declarații pe ultimul an, 47% au declarat venituri în scădere, o treime nu a desfășurat niciun fel de activitate, iar o jumătate are o cifră de afaceri mai mică de 100.000 de euro. analiza a fost făcută pe 15.250 de firme din domeniu, care reprezintă 95% din cifra de afaceri a întregului portofoliu de firme din piață”, se arată în raportul Coface.

Jumătate dintre companiile active pe piață au un risc de insolvență ridicat

Prin urmare, 50% dintre companii prezintă un risc de insolvență ridicat, 27% prezintă un risc de insolvență mediu, iar 23% prezintă un risc de insolvență scăzut. Cu toate acestea, pe ultimul an analizat, firmele care au domeniu principal de activitate în construcții au generat o cifră totală de afaceri de 28 de miliarde de lei, în creștere cu 11% față de anul anterior, conform situațiilir financiare publicare pe Ministerul Finanțelor. Dacă ar exista mai multe investiții în tehnologie, această cifră ar putea să crească.

Firmele carea ctivează în domeniu au nevoie de investiții în retehnologizare la o scară amplă. Pentru al doilea an consecutiv, ritmul de tehnologizare s-a situat sub dinamica uzurii, ceea ce conduce la o lipsă de performanță economică a companiilor din domeniu. Investițiile în activele fixe s-au situat la un nivel de doar 5%”, se arată în raportul Coface.

România este pe primul loc din Europa Centrală și de Est la plata furnizorilor din construcții

Problemele pe care la au companiile din domeniul construcțiilor se răsfrâng și asupra partenerilor de afaceri, nu numai asupra clienților. Furnizorii continuă să fie plătiți cu întârziere, iar datoriile acoperă în mod covârșitor nivelul activelor.

Performanța comercială s-a îmbunătățite, în ultimul an analizat. Au crescut veniturile, profiturile și lichiditățile, dar furnizorii continuă să fie plătiți cu întârziere. Datoriile totale se situează la 77% din active, durata medie de plată a creditului furnizor este de 272 de zile iar creanțele sunt colectate la 168 de zile”, continuă oficialii Coface.

Acest lucru poate să însemne fie faptul că firmele din domeniul construcțiilor sunt precaute și amână posibilele investiții pentru perioade mai ofertante economic, fie că nu există oportunități interesante, fie că lichiditățile sunt păstrate pentru plata dividendelor. Cert este că datoriile mari sunt responsabile pentru deterioararea rezultatului net al 48% dintre companiile care activează în domeniu. Totodată, întârzierile la plată situează România pe locul 1 în Europa Centrală și de Est, în topul țărilor care efectuează plăți cu întârziere.

CITEȘTE ȘI:

27 January 2016