Un alt zgârie-nori reprezentativ pentru peisajul cartierului Manhattan a fost achiziţionat de investitori chinezi. JPMorgan Chase, cea mai mare bancă americană, a vândut unei companii din China clădirea „One Chase Manhattan Plaza”, unul dintre cei mai cunoscuţi zgârie-nori din districtul financiar al New Yorkului.

32259-39_full.jpgInstituţia financiară americană JPMorgan Chase a încasat nu mai puţin de 725 milioane dolari, în cea mai recentă tranzacţie imobiliară de pe piaţa din New York. Banii provin din China, cumpărătorii din această țară fiind din ce în ce mai des întâlniți în sectorul real estate din SUA. 

Compania chineză Fosun International a plătit fabuloasa sumă pentru One Chase Manhattan Plaza, un zgârie-nori de renume al cartierului Manhattan, clădire inaugurată în urmă cu mai bine de 50 ani.

  • Cu o înăţime de 248 metri, One Chase Manhattan Plaza a fost dat în folosinţă în 1961
  • Clădirea de birouri are 60 etaje şi este un simbol new-yorkez. În lobby are o intrare directă către staţia de metrou Wall Street
  • JPMorgan Chase şi-a mutat sediul într-o altă clădire încă din 1996, aflată în apropierea Grand Central Terminal
  • Fosun International este un grup de companii cu afaceri în diverse domenii (investiţii, farmaceutice, imobiliare sau industria oţelului)

Încă nu este clar dacă clădirea de birouri îşi va păstra destinaţia de spaţiu comercial sau dacă va avea un caracter rezidenţial, notează CNN. Purtătorul de cuvânt al conglomeratului chinez a declarat că investitorii se aşteaptă ca valoarea proprietăţii să urce, datorită locaţiei de prim rang şi datorită renovării centrului de transporturi din Fulton Street, aflat în apropiere.

Tranzacţia reprezintă o adevărată infuzie de bani cash pentru JPMorgan, instituţie aflată sub investigaţii guvernamentale. Banca ar putea plăti amenzi şi daune în valoare de circa 13 miliarde dolari, fiind cea mai mare sancţiune impusă de guvernul SUA unei instituţii financiare.

One Chase Manhattan Plaza nu este singura clădire-simbol din New York cumpărată cu bani chinezi. La începutul acestui an, un dezvoltator chinez a achiziţionat 40% din Clădirea General Motors, din Manhattan. De asemenea, nu cu mult timp în urmă, un grup din Shanghai a achiziţionat 70% din acţiunile unui joint venture care va dezvolta Atlantic Yards, un proiect rezidenţial şi comercial ce se va desfăşura pe o suprafaţă de 9 hectare, din Brooklyn.

NU RATA: Banii asiatici, salvarea Europei. Cum întâmpină România investitorii chinezi?

 

31 October 2013