A rămas mai puţin de o lună până la momentul în care străinii vor putea veni să cumpere terenuri agricole în România. Între timp, statul încearcă să încurajeze interesul românilor pentru acest domeniu, precum şi să limiteze accesul străinilor la pământul autohton. Există beneficii pentru tinerii care vor să înceapă o afacere în acest domeniu, precum şi pentru vecinii care vor să îşi unească eforturile în vederea unui profit mai mare. Aceste lucruri nu sunt însă de natură să convingă agricultorii români, care preferă să vândă străinilor la un preţ bun şi să renunţe astfel la munca grea şi prost plătită de care se ocupă acum.

32492-agricultural-land-1.jpgPe ultima sută de metri, Guvernul a aprobat un proiect de lege care stabileşte că arendaşii, vecinii, fermierii cu vârste de până în 40 de ani şi statul vor avea drept de preempţiune la cumpărarea terenurilor agricole. Persoanele străine care vor dori să cumpere teren agricol românesc, de la 1 ianuarie 2014, intră astfel pe o listă de aşteptare.

„România este obligată de Tratatul de aderare la UE să liberalizeze piaţa terenurilor agricole. Astfel, cetăţenii străini din comunitatea europeană vor putea cumpăra fără restricţii terenuri agricole. Abia acum, statul român se gândeşte cum să rezolve nişte probleme vechi de ani de zile. Aşa s-a ajuns la extinderea dreptului de preemţiune de la cei care arendează la vecini, încurajând astfel formarea de suprafeţe agricole mari, pentru că în acest moment asta este cea mai mare provocare: să găseşti suprafeţe mari, compacte”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Marius Turcescu, agent imobiliar specializat pe terenuri agricole.

Autoritatea pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare va reprezenta interesele statului

În acest context, interesele statului vor fi reprezentate de Autoritatea pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare. Aceasta se va forma prin reorganizarea Agenţiei Domeniilor Statului. În cazul proprietarilor care doresc să vândă, procedura presupune că aceştia trebuie să se adreseze Primăriei de care aparţin, unde vor face înştiinţarea că au o ofertă de vânzare. Autoritatea locală are un termen de 30 de zile pentru a afişa oferta. Potrivit actului normativ care reglementează piaţa liberă a terenurilor agricole, cetăţenii străini din afara UE vor putea cumpăra terenuri doar în cazul în care deţin drept de reşedinţă într-un stat comunitar sau există un tratat de reciprocitate ori acorduri de liber schimb între ţara de reşedinţă şi UE.

Ungaria nu permite străinilor să cumpere teren agricol

Ungaria nu şi-a deschis încă piaţa terenurilor agricole pentru străini. Cetăţenii europeni nu pot cumpăra pământ arabil acolo. Excepţie fac cei care sunt căsătoriţi cu maghiari, dar şi pentru ei există reguli stricte. Pentru a ajunge să cumpere, trebuie să fie arendaşi timp de trei ani, în prealabil, timp în care locuiesc în ţară.

Polonia a negociat o perioadă de 12 ani de la aderare, pentru a liberaliza piaţa terenurilor agricole

În momentul aderării la UE, Polonia a negociat o perioadă de 12 ani, timp în care străinii nu pot cumpăra teren agricol. Acest embargo se va ridica în anul 2016. Până atunci, străinii, fie persoane fizice sau juridice din UE care au sediul în Polonia dar au capital străin, pot cumpăra teren agricol doar cu aprobarea autorităţilor statului. Şi în cazul lor, la fel ca şi la noi, Agenţia pentru Proprietăţi Agricole are drept de preempţiune. Fără această aprobare, străinii pot cumpăra teren agricol doar în limita a un hectar, în cazul celor care sunt căsătoriţi cu polonezi.

Bulgarii vând doar fermierilor cu experienţă

Bulgaria este interesată ca proprietarii terenurilor agricole să fie fermieri cu experienţă, stabiliţi în ţară. Excepţie fac persoanele juridice înregistrate în Bulgaria, care pot cumpăra teren agricol.

În Cehia şi Slovacia au existat restricţii pentru străini, dar cu o excepţie

La fel ca şi Polonia, Cehia şi Slovacia şi-au negociat restricţii pentru şapte ani de la aderare pentru potenţialii cumpărători europeni. Investitorii căsătoriţi cu localnici făceau însă excepţie, cu condiţia să fi lucrat în agricultură cel puţin trei ani înainte de momentul achiziţiei.

CITEŞTE ŞI: Străinii vor putea cumpăra terenuri agricole de la 1 ianuarie 2014, cu o singură condiţie


4 December 2013