New Delhi este citadela imperială cu bulevarde largi din interiorul metropolei Delhi, proiectată de britanici pentru a fi capitala Indiei, în urmă cu mai bine de o sută de ani. Clasat drept Oraş-Alfa, New Delhi continuă să se extindă, devenind neîncăpător pentru pătura mijlocie a oraşului, aflată în creştere. Drept urmare, preţul proprietăţilor urcă necontrolat de la an la an, la fel ca şi în alte mari oraşe din India.

25797-slide-2.jpgAmplasat în interiorul metropolei Delhi, New Delhi este un oraş agitat, fiind unul din cele nouă districte ale Teritoriului Uniunii Delhi. Vizitat de turişti din toate colţurile lumii, New Delhi a fost clădit de britanici special pentru a fi capitala Indiei. Lucrările de întemeiere au început în 1911, dar noua capitală a fost inaugurată abia în 1931, de către Viceregele Britanic al Indiei, Lord Irwin.

Deşi New Delhi are doar puţin peste o sută de ani, este parte a metropolei Delhi, care are o istorie ce se întinde pe 5.000 ani. Astfel că turiştii care vizitează zona vor găsi nenumărate temple, altare şi clădiri antice. Multe dintre structurile istorice se află în New Delhi, alături de clădiri moderne. New Delhi este căminul a două monumente UNESCO: Mormântul lui Humayun şi Complexul Qutub, în timp ce numeroase alte monumente istorice sunt păstrate cu grijă în zone precum Vechiul Delhi sau Mehrauli.

New Delhi este oraşul indian cu cel mai ridicat nivel de trai, ceea ce se reflectă şi în preţul proprietăţilor

New Delhi este un oraş global, un important nod în sistemul economic mondial, fiind considerat a fi un microcosm al Indiei. New Delhi oferă cel mai ridicat nivel de trai din întreaga Indie şi este cel mai scump oraş indian pentru expaţi, conform institutului Mercer. În acelaşi timp, metropola Delhi este între primele zece aglomerări urbane din lume, cu o populaţie ce depăşeşte 18 milioane locuitori.

Valoarea medie a chiriei în Delhi, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 250 dolari/lună; semicentral: 140 dolari/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 630 dolari/lună; semicentral: 400 dolari/lună

India este printre ţările cu cele mai mari creşteri anuale de preţ pe segmentul rezidenţial, conform datelor companiei Knight Frank. Cererea de locuinţe este mult mai mare decât ritmul de construcţie, atât în Capitală cât şi în celelalte mari oraşe. Preţul locuinţelor din New Delhi a crescut cu peste 16% numai în prima jumătate a anului trecut şi cu aproape 34% în anul anterior, arată cifrele Băncii Naţionale pentru Locuinţe a Indiei (NHB).

În timp ce preţul mediu al unui apartament în Delhi este de aproape 1.500 dolari/mp (conform Numbeo Cost of Living), în New Delhi nu oricine îşi permite să locuiască. În cazul apartamentelor, preţul mediu este de 3.700 dolari/mp, iar în cazul caselor cu grădină, preţul mediu este 15.000 dolari/mp, conform portalului zamanzar.com.

Un important centru financiar şi comercial, capitala Indiei s-a extins semnificativ în ultimii ani, astfel că aici se regăsesc şi unele dintre cele mai impresionante construcţii moderne din întreaga ţară. Cele mai importante cartiere din New Delhi sunt Shahjahanabad (Vechiul Delhi), Central Delhi – zonă ce găzduieşte cele mai importante atracţii turistice, Pahargani şi Connaught Place sau Rajiv Chowk – zonă considerată a fi inima oraşului.

CITEȘTE ȘI: Sankt Petersburg, lux rusesc la un preţ semificativ mai mic decât în Moscova

 


 

28 July 2012