În Germania, chiriaşii beneficiază de diferite facilităţi fiscale, aşa că Munchen se înscrie în lista marilor oraşe nemţeşti în care gradul de împroprietărire este mic. Preţul terenului este foarte ridicat, de aceea este mult mai ieftin să locuieşti cu chirie decât să îţi cumperi propria locuinţă, chiar şi pentru perioade îndelungate de timp. Cu toate acestea, randamentul proprietăţilor este mulţumitor, de aproximativ cinci procente.

21642-munchen.jpg

Preţul proprietăţilor rezidenţiale este relativ inaccesibil majorităţii locuitorilor, în zone bine cotate precum Altstadt, Bogenhausen sau Schwabing. Cu toate acestea, nu sunt greu de găsit oferte bune, de case individuale, dar spre marginea oraşului, departe de centru. Loturile de teren au un preţ mult mai rezonabil aici şi, în multe situaţii, deja sunt în desfăşurare lucrări ale primăriei pentru îmbunătăţirea infrastructurii. Cei care au răbdare și ceva bani economisiți pot găsi, cu ajutorul unui consultant imobiliar, oferte care pot aduce un profit interesant în viitor.

Este mai rentabil să locuieşti cu chirie, decât să ai propriul cămin

Un apartament poziţionat central are un preţ mediu de 7.000 euro/mp, conform Numbeo Cost of Living. Dacă locuinţa are o suprafaţă de 40 mp, preţul său ajunge la 280.000 euro. În contextul în care preţul mediu de închiriere al unui astfel de apartament este de 800 euro/lună, este mult mai avantajos să locuieşti cu chirie, fără a plăti dobânzi, explică consultanţii imobiliari germani.

  • Apartament central - 7.000 euro/mp
  • Apartament semicentral - 3.400 euro/mp

Preţul terenurilor este ridicat în Munchen, ceea ce ridică şi costul locuinţelor. Analiştii imobiliari germani sunt însă optimişti şi spun că, în prezent, nemţii au mai multă încredere în bănci şi în sistemul de economii, astfel că se aşteaptă ca preţul terenului va scădea treptat.

Apartamente de închiriat, pentru toate gusturile

Apartamentele de închiriat, atât cele obişnuite, cât şi cele oferite în regim hotelier, sunt ceva obişnuit în Munchen, mulţumită climatului favorabil chiriaşilor. Locuinţele închiriate în regim hotelier au un preţ mult mai mare decât apartamentele normale, dar şi o sumedenie de beneficii la pachet. Există locuinţe pentru toate gusturile şi buzunarele, de la garsoniere modeste la apartamente luxoase, atât în centrul Munchenului, cât şi în cele mai multe dintre suburbiile cu caracter rezidenţial. 

  • Apartament cu un dormitor - central: 800 euro/lună; semicentral: 570 euro/lună
  • Apartament cu trei dormitoare - central: 1.620 euro/lună; semicentral: 1.200 euro/lună

Sursa: Numbeo Cost of Living

În cazul apartamentelor de închiriat în regim hotelier, proprietarii stabilesc chiria în funcţie de perioada de şedere. Astfel că suma plătită scade semnificativ, cu cât creşte intervalul de timp, ceea ce face ca aceste locuinţe să fie mult mai atractive decât camerele de hotel, în special pentru concediile ce depăşesc o săptămână.

Cartierele Munchenului

21646-marienplatz.jpgMunchen conţine un amestec de stiluri arhitecturale, cu multe clădiri istorice poziţionate în districtul Altstadt, cunoscut şi sub numele de Centrul Vechi. Munchen este împărţit într-un total de 25 de cartiere, care sunt grupate în districte. 

Districtul Altstadt-Lehel (Centrul Vechi) - are un farmec medieval, cu numeroase clădiri în stil baroc, alături de structuri moderne. Sunt multe străzi pietonale, iar oferta pentru turişti este variată: muzee, teatre, restaurante, monumente istorice, magazine, baruri şi cafenele.

Districtul Maxvorstadt - aici se regăsesc principalele atracţii culturale, ce includ şi cele mai importante muzee din Munchen. Maxvorstadt este o zonă bună pentru a servi masa în oraş, găzduind o sumedenie de mici restaurante şi pub-uri cu mâncare tradiţională şi ieftină.

21645-gradina_engleza.jpgDistrictul Schwabing - adesea denumit şi „cartierul vechilor artişti", Schwabing are un aer boem din cauza magazinelor de antichităţi, de haine vintage sau de accesorii ale designerilor de renume. Partea estică a zonei este dominată de Grădina Engleză, atracţie turistică deosebit de interesantă. 

Districtul Haidhausen (Cartierul Francez) - zonă colorată, plină de boutique-uri, galerii, chocolaterii şi restaurante cochete, Haidhausen are un pronunţat aer francez. Este o zonă înstărită a Munchenului, multe dintre cele mai elegante clădiri înconjurând Rosenheimer Platz, piaţetă publică din apropierea Muzeului Naţional German.

21647-olympiadorf.jpgDistrictul Oraşului Olimpic - această parte a oraşului este „tânără", datând de la începutul anilor '70, când a fost special construită pentru Jocurile Olimpice găzduite de Munchen în 1972. Complexul Olympiapark este atracţia principală, oferind variate activităţi de petrecere a timpului liber. Oraşul Olimpic este dominat de Turnul Olimpic, de unde se pot admira privelişti deosebite.

Districtul Bogenhausen - zonă atractivă, Bogenhausen găzduieşte nenumărate vile deosebite, împreună cu galerii de artă, magazine ale ultimelor tendinţe şi restaurante pretenţioase. Deşi este o zonă în care predomină casele decorate laborios, Bogenhausen este dominat de un zgârie-nori argintiu şi futurist: Hypo Hochhaus, care are peste 100 metri înălţime.

21648-sendlinger_tor.jpgDistrictul Sendling - cea mai mare parte a acestui district este industrială şi comercială. Cei mai mulţi localnici ajung în această zonă pentru enorma piaţă de dimineaţă, unde pot fi găsite produse proaspete, la preţuri negociabile.

Districtul Theresienwiese - zona prinde cu adevărat viaţă la sfârşitul lunii septembrie, când începe să se pregătească de festivalul de bere Oktoberfest, care durează două săptămâni. Milioane de oameni vin la acest festival, care a purtat numele Munchenului în întreaga lume.

CITEŞTE ŞI: Piaţa imobiliară din România vs Germania. Cât de departe suntem de nemţi?


22 October 2011