Chicago este unul dintre cele mai importante oraşe din Statele Unite ale Americii, destinaţie de top atât pentru turism, cât şi pentru afaceri. Oraşul zgârie-norilor se bucură de un cadru puţin neobişnuit pentru un centru de afaceri, deoarece se întinde de-a lungul lacului Michigan, astfel că beneficiază de kilometri întregi de plaje.

22395-chicago.jpgChicago este unul dintre centrele financiare, industriale şi culturale ale Americii de Nord, datorită faptului că este cel mai mare oraş din Midwest (regiunea centrală şi de nord a SUA) şi al treilea oraş american din punct de vedere al populaţiei (zona metropolitană găzduieşte circa zece milioane de locuitori). Situat pe malul lacului Michigan, oraşul este împărţit în mai multe cartiere, fiecare cu specificul său, oferind diferite atracţii pentru turiştii ajunşi în Windy City.

Piaţa imobiliară are oferte pentru orice buzunare, de la proprietăţi ieftine, până la locuinţe din segmentul premium. Deşi există o sumedenie de opţiuni în limitele oraşului, cei mai mulţi expaţi se orientează către cartierele mai sigure, din suburbii, dintre care Oak Park este printre cele mai populare.

Chicago, oraşul primului zgârie-nori

22397-chicago_view19.jpgChicago este oraşul unde s-a construit primul zgârie-nori, Home Insurance Building, astăzi fiind capitala arhitecturală, culturală şi financiară a Midwest-ului. Windy City atrage vizitatori din toate colţurile lumii, care vin pentru numeroasele festivaluri, parcuri, plaje, arene sportive şi muzee. Chicago este un oraş spectaculos, mai ales pe perioada sezonului turistic de vârf - de primăvara până la începutul toamnei. Pe parcursul lunilor de iarnă se observă o scădere a turismului, în principal din cauza frigului şi zăpezii abundente.

Malul lacului este principala atracţie din Chicago, iar Lakeshore Drive este o zonă rezidenţială extrem de populară, deşi cu preţuri uşor piperate. În general, turiştii tind să închirieze apartamente în zona Licoln Park sau Gold Coast, dar localnicii ştiu că Printer's Row sau Wrigleyville sunt cartiere mult mai prietenoase din punct de vedere al preţului.

Valoarea chiriei este mai mică pe perioada lunilor friguroase

Este bine dezvoltat segmentul apartamentelor de închiriat în regim hotelier. Aceste locuinţe pot fi închiriate pe orice perioadă, deşi chiria va fi mai mare pentru perioadele mai scurte. De asemenea, preţul va fi mai mic pe perioada iernii, deoarece turismul scade considerabil, iar chiria se modifică constant, în funcţie de cerere. Dat fiind faptul că Chicago este o metropolă importantă, apartamentele beneficiază de numeroase facilităţi - conexiune internet, servicii de spălătorie sau curăţenie, ba chiar şi servicii de îngrijire a animalelor de companie.

Valoarea medie a chiriei lunare, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor - central: 1.250 dolari; semicentral: 860 dolari
  • Apartament cu trei dormitoare - central: 2.300 dolari; semicentral: 1.470 dolari

În Chicago, proprietari sunt doar cei cu dare de mână

22396-chicago_view11.jpgAchiziţia unei case cu peluză, situată în oraş, nu este cea mai bună alegere, după spusele consultanţilor imobiliari americani. Deşi se pot găsi preţuri rezonabile în anumite cartiere, acestea nu oferă un nivel de siguranţă mulţumitor. Suburbiile reprezintă cea mai bună alegere când vine vorba despre achiziţia unui cămin care să aibă şi curte, iar Oak Park este una dintre zonele cele mai accesibile din punct de vedere financiar, dar şi foarte aproape de oraş. O altă alegere bună din punct de vedere a distanţei sunt suburbiile din vest.

Preţ mediu al apartamentelor, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central - 2.000 dolari/mp
  • Apartament semicentral - 1.400 dolari/mp

Un apartament în oraş este ceva mai accesibil, deoarece recenta criză economică a scăzut considerabil preţurile. Mansardele tind să fie cea mai populară alegere pentru burlaci şi se găsesc în orice cartier, la preţuri rezonabile. Cetăţenia americană nu este obligatorie pentru a achiziţiona o locuinţă în Chicago, dar străinii se pot aştepta să plătească un avans mai mare decât localnicii.

CITEŞTE ŞI: Barcelona, capitala schimbărilor imobiliare


3 December 2011