Șoseaua Mihai Bravu este una dintre cele mai aglomerate zone din Capitală şi deşi traversează două sectoare nu oferă suficiente apartamente la vânzare. Poate tocmai de aceea, zona a rămas una scumpă, în ciuda vremurilor pe care le traversăm. Proprietarii nu vor să vândă sub preţurile stabilite, indiferent dacă piaţa clienţilor arată insistent că asemenea tarife sunt absolut ireale pentru nivelul actual la care se fac tranzacţiile imobiliare.


25198-mihai_bravu.jpgPentru clienţii care vor să cumpere o locuinţă pe Mihai Bravu, dar nu ştiu exact unde, este important de ştiut că preţurile pentru un apartament cu două camere pot varia între 58.000 euro şi 100.000 euro. Diferenţa o face nu atât vechimea sau calitatea blocului, ci locul în care acesta este poziţionat. Din cauză că şoseaua Mihai Bravu traversează sectoarele 2 şi 3, se intersectează cu mai multe zone bine cotate, precum şi cu cartiere muncitoreşti.

„Cele mai scumpe ar fi zona Iancului, rondul Baba Novac, de asemenea Piaţa Muncii – Decebal, căci şi această parte se intersectează cu Mihai Bravu, iar preţurile pentru două camere pornesc de la 85.000 euro, dar pot ajunge cu uşurinţă la 90.000-100.000 euro”, spune Elena Oprea, reprezentant Imobagent.

Cea mai accesibilă zonă traversată de Mihai Bravu este cartierul Dristor

La extrema cealaltă, cea mai accesibilă parte a oraşului care ţine de Mihai Bravu este cartierul Dristor. Acolo, preţurile pot porni de la 58.000 euro. Dar şi ofertele cu preţuri mici precum şi cele scumpe, sunt la fel de greu de găsit. Proprietarii din zonă par să nu îşi dorească să îşi vândă locuinţele.

„Ofertele pe Mihai Bravu apar foarte rar, la trei săptămâni - o lună. Spre comparaţie, tot în sectorul 3, în Titan de exemplu, pot să apară şi 20 de noi apartamente pe zi. Astfel, unii clienţi aşteaptă şi două - trei luni o ofertă pe Mihai Bravu, pentru a găsi ceva potrivit pentru ei”, spune Paula Proca, reprezentant Smart Imob.

Poate tocmai de aceea, proprietarii se simt îndreptăţiţi când îşi scot apartamentul pe piaţă să ţină preţul cât mai sus cu putinţă. Negocierile sunt, de multe ori, scoase din calcul. Rar se poate obţine un discount de câteva sute de euro de la proprietar şi în cazuri absolut excepţionale, se ajunge şi la două-trei mii de euro.

„Criza se simte mai mult la cumpărători. Cei care vând îşi doresc să obţină un preţ cât mai bun şi nu prea îi interesează criza, ci banii pe care vor să îi obţină. Doar cei care vor să vândă cu adevărat, sunt presaţi de timp sau alte considerente, ajung la concluzia că preţul nu este real şi normal că negociază până se ajunge la un nivel real de tranzacţie”, arată Elena Oprea, reprezentant Imobagent.

Clienţii cu bani cash nu obţin niciun beneficiu din partea proprietarilor

Nici măcar faptul că cei mai mulţi dintre cumpărători plătesc cu banii jos nu îi convinge pe proprietari să fie mai maleabili. De fapt, ei sunt obişnuiţi cu clienţii care pot plăti pe loc. Din cauza preţurile peste medie, zona Mihai Bravu nu a fost niciodată una avantajată de creditul Prima Casă.

„Nu avem prea multe cazuri de Prima Casă, în această zonă. Iar atunci când avem, bugetul alocat este de 65.000, deci este o misiune aproape imposibilă să găsim aşa ceva. Uneori mai apar apartamente de 68.000 euro şi poate reuşim o negociere, dar cu răbdare şi timp, pentru că sunt foarte puţine oferte şi cum apar, se şi vând”, spune Paula Proca, oficial Smart Imnob.

Cele mai multe blocuri  sunt construite după cutremurul din 1977. În zonă, există şi câteva imobile construite în anii ’60, dar dincolo de structura de rezistenţă, nu diferă mai deloc de blocurile ridicate după cutremur. Compartimentarea este aceeaşi şi, în unele cazuri, există doi-trei metri pătraţi în plus la apartamentele mai noi. Oricum, aceste diferenţe par să fie irelevante pentru clienţi, în decizia lor de cumpărare.

CITEȘTE ȘI Favorit – Drumul Taberei 34: acolo unde apartamentele se vând ori cu 50.000 euro, ori dublu

 

7 June 2012