Băncile comerciale au împrumutat, în luna decembrie, aproape 500 miliarde euro de la Banca Centrală Europeană (BCE). Ca o reacţie în lanţ, vor fi reduse costurile de împrumut pentru Italia, Spania şi Belgia, ceea ce compensează lipsa unei soluţii pentru criza datoriilor suverane, notează publicaţia Bloomberg.

22876-european-central-bank.jpgRandamentul obligaţiunilor Italiei pe doi ani a scăzut cu 0,5%, iar cel al Belgiei cu 0,22%, faţă de data de 21 decembrie 2011, când Banca Centrală Europeană a împrumutat instituţiilor financiare o sumă totală de 489 miliarde euro, pe o perioadă de trei ani.

„Costurile de împrumut pe termen scurt au scăzut semnificativ. Acum şase săptămâni cu toţii eram siguri că va exista o criză de finanţare fără precedent, dar aceasta a fost evitată cu ajutorul BCE", declară Jens Nordvig, director în cadrul Nomura, citat de Bloomberg.

O parte din bani vor ajunge la statele de la periferia Zonei euro

Pentru a încuraja băncile să ofere finanţări, în ciuda faptului că se luptă cu datoria suverană a statelor cu probleme din Zona euro, BCE a redus dobânda de politică monetară la minimul record de 1%.

„O parte a banilor împrumutaţi de la BCE vor merge către ţările de la periferia Zonei euro, ceea ce ar trebui să permită Italiei şi Spaniei să se împrumute la costuri mai mici, cel puţin în prima parte a anului", susţine Fabrizio Fiorini, director în cadrul Aletti Gestielle, ce supraveghează active în valoare de opt miliarde dolari.

La sfârşitul lui decembrie, Italia a vândut titluri în valoare de nouă miliarde euro, la jumătatea randamentului de la licitaţia din noiembrie. Mai mult decât atât, au fost vândute obligaţiuni scadente în martie 2022, la un randament mediu de 6,98%, faţă de 7,56% cât era în noiembrie. Retrogradată de Moody's cu două trepte, Belgia a împrumutat 2,44 miliarde euro, după ce costurile de finanţare au coborât la un minim din ultimul an şi jumătate. Franţa a împrumutat joi 7,96 miliarde euro, cu scadenţă în 2021, 2023, 2035 şi 2041, dar la costuri în creştere.

  • Randamentul obligaţiunilor pe zece ani ale Italiei a depăşit 7% în noiembrie
  • Randamentul actual al Italiei este de 4,57%, sub maximul de 7,66% din noiembrie
  • Randamentul pe doi ani al Spaniei a scăzut de la 6% (acum şase săptămâni) la 3,48%

Deoarece liderii din Zona euro nu au reuşit să conceapă un plan viabil de salvare a Zonei euro, BCE a luat măsuri ieşite din comun pentru a împiedica extinderea crizei. Fondurile de aproape 500 miliarde euro, care au mers către 523 de instituţii, au depăşit estimarea făcută anterior de analiştii intervievaţi de Bloomberg, de 293 miliarde euro.

O nouă serie de împrumuturi pe trei ani va fi oferită de către BCE la sfârşitul lui februarie. În urma acestor credite, activele deţinute de instituţia europeană au ajuns la 2.730 miliarde euro, conform unui raport din luna decembrie. Mai mult decât atât, Banca Centrală Europeană a cumpărat şi obligaţiuni guvernamentale pentru a limita costurile de împrumut.

În luna decembrie, agenţia de evaluare financiară Standard&Poor's anunţa că analizează ratingurile a 15 state europene, printre care şi Germania şi Franţa, pentru o eventuală retrogradare.

CITEŞTE ŞI: Se ieftinesc creditele. BNR reduce rata dobânzii la 5,75% şi marchează un minim istoric


6 January 2012