Cu o lume întreagă care încearcă să își revină din datoriile acumulate de-a lungul crizei economice, creșterea taxelor și impozitelor pare a fi iminentă. Cu toate acestea, presiune bunăstării sociale, a mulțumirii cetățenilor, se resimte și în țările care nu au o cultură bine-dezvoltată în acest sens, cum este cazul celor recent ieșite din comunism. În acest context, chiar dacă momentan urmează un val de înăsprire a impozitelor, în scurt timp, Guvernele se vor vedea obligate să găsească și alte căi de a-și mări încasările.

38831-impozite.jpgTaxele globale au rămas surprinzător de stabile în anii 2014-2015, în timp de guvernele încearcă să își protejeze economiile în fața volatilității interne și internaționale. Dar acest lucru se va schimba în curând. În următorii cinci ani vom asista la schimbări mult mai importante și mai drastice decât am văzut în ultimii cinci ani, care au reprezentat un răstimp relativ stabil și liniștit, referitor la taxele globale. Urmează o perioadă de impozite mai mari și lărgirea bazei de impozitare. Acest lucru este necesar pentru a recupera datoriile apărute în perioada de criză. Economiile din întreaga lume se luptă cu același scenariu, iar soluția cea mai rapidă și la îndemână vine sub forma taxelor și impozitelor.

Cele mai multe țări lucrează în mod activ la micșorarea deducerilor și excepțiilor de plată, cu scopul de a aduce noi surse de venit bugetar. Impozitele pe persoane fizice s-au modificat foarte puțin, dar există semne că guvernele vor să retragă concesiile temporare privind pragurile de plată și indemnizațiile care au fost instaurate pentru a încuraja consumul, în perioada recesiunii”, se arată  în raportul Global Tax Rate Survey întocmit de KPMG International la nivel global, în 2015.

România intră, de anul viitor, pe lista țărilor cu un TVA optim

România a fost de asemenea analizată în studiul citat, fiind în top 10 țări cu cu cel mai mare TVA la nivel global. Acest lucru urmează să se schimbe însă odată cu anul 2016, când se va implementa noul TVA, de 20%. Astfel, România va intra pe lista țărilor cu o cotă standard optimă.

Cele mai multe țări care au o instorie îndelungată a TVA, funcționează cu un nivel care variază între 15% și 20%. Cele mai multe state europene intră în aceastăc ategorie. Odată ce nivelul TVA atinge nivelul optim, nu mai este loc de schimbări majore. Guvernele pot ajusta rata TVA pe termen scurt, pentru a calma o economie care se supraîncălzește, sau pentru a energiza o economie care trenează, dar pe termen lung, inflația înmulțită cu rata ar trebui să genereze suficiente venituri pentru a servi nevoilor publice”, se arată în același raport.

Ramona Jurubiță, partener coordonator Servicii Fiscale și Juridice în cadrul KPMG România, remarcă faptul că România face excepție de la aceste tendințe globale, date fiind scăderea cu 5 puncte procentuale, în 2014, a contribuțiilor datorate de angajatori la bugetul asigurărilor sociale, precum și relaxarea fiscală, incluzând TVA, ce urmează a fi implementată în 2016 și 2017, ca parte a unei reforme fiscale mai ample.

Reducerile de impozite au fost îndelung așteptate, în condițiile în care nivelul de impozitare a veniturilor din salarii era oricum unul ridicat, mai ales în cazul persoanelor cu venituri reduse. Remarcă, însă că reducerile de impozit din România sunt însoțite de o lărgire a bazei impozabile și de o abordare mai agresivă a evaziunii fiscale, prin înăsprirea legislației antifraudă și prin intensificarea controalelor fiscale”, explică Ramona Jurubiță, expert în taxe și partener KPMG România.

În timp ce scopul primar al Guvernelor, în acest moment, este modificarea sistemelor fiscale, pentru a spori veniturile și a plăti datoriile, acestea mai trebuie să ia în calcul și presiunea socială. Ideea că bunăstarea socială este costisitoare nu este una agreată de public, iar faptul că nivelul de taxare poate fi cu ușurință comparat la nivel internațional complică și mai tare calculele guvernanților. Astfel, guvernele sunt prinse la mijloc între a împlini așteptările populației și a găsi resursele necesare pentru plata acestora.

CITEȘTE ȘI:

 

7 December 2015