Clienții de imobiliare nu trebuie să se grăbească, în 2016. Anul acesta, oferta va fi una generoasă, variată și accesibilă. Prețurile se anunță a fi stabile, în ciuda trendului ascendent al pieței imobiliare. Iar acest lucru este explicat în primul rând de teama față de un nou derapaj economic, anunțat drept iminent, de mulți dintre specialiștii în economie, fie ei interni sau internaționali. De cealaltă parte, programul Prima Casă continuă să dicteze prețul accesibil, în imobiliare, la fel cum fac și băncile în mod indirect, prin politica de creditare care cuprinde încă baremuri stricte pentru orice alt tip de împrumut, în afară de cel guvernamental.

39227-imobiliare_2016.jpgAtunci când există cerere, există ofertă, iar piața imobiliară din România continuă să fie o piață a cumpărătorilor. Acest lucru ar putea să se schimbe însă, în perspectiva în care anul 2016 ar fi unul stabil, din punct de vedere economic. Creșterile raportate în ultimii ani, în domeniul imobiliar, au atras în piață un număr important de investitori străini cu planuri mari de investiții. Ei plănuiesc să construiască apartamente accesibile, bine poziționate și de o calitate bună.

Există discuții cu mai mulți parteneri străini, interesați să își plaseze banii în imobliarele din România. unele dintre ar putea să se concretizeze la începutul acestui an. Este vorba despre persoane care caută investiții mai bune decât plasamentele bancare, pe care nu le mai consideră profitabile, așa că retrag milioane de euro din bănci, bani pe care vor să îi redirecționeze în imobiliare”, explică Tudor Mărgărit, partener compania de consultanță M Plus Consult.

Marii investitori construiesc ansambluri perfect adaptate nevoilor pe care le au clienții

Atunci când este vorba despre clienți mari, este vorba despre proiecte bine puse la punct. Acest tip de investitori face întotdeauna o analiză a pieței, chiar înainte să semneze contractul de colaborare cu o companie de consultanță locală. Unii aleg să contribuie la stocul actual de imobiliare cu cel mai căutat produs: apartamentele dedicate celor care cumpără cu suma medie oferită de Prima Casă, respectiv 30.000 de euro. Alții aleg să abordeze un segment mai puțin ofertant, în acest moment, respectiv cel al locuințelor cu preț cuprins între 60.000 și 70.000 de euro.

S-a construit intensiv pentru bugetele mici de Prima Casă, dar au fost neglijați clienții care, deși accesează Prima Casă, fac asta nu pentru că nu ar avea bugetul necesar sau alte surse pentru a-l obține, ci pentru simplul fapt că sunt eligibili în program și ar fi păcat să nu se bucure de avantajele lui. Pentru acești clienți, care adesea chiar completează sumele obținute prin programul guvernamental, nu s-a construit aproape deloc în ultimii ani”, a explicat pentru IMOPEDIA.ro Ruxandra Cleciu, manager Neocasa, companie specializată în proprietăți elitiste.

Sudul și Vestul, dezvoltate la fel de intens ca și Nordul Capitalei

Cât despre zonele preferate pentru construcții, este greu de spus. Dacă anii trecuți, zona de Nord era preferata investitorilor, bugetele mici au împins dezvoltarea segmentelor de Sud și Vest ale Capitalei. Astfel, la periferia muncitorească a Bucureștiului se dezvoltă o adevărată zonă metropolitană, cu toate beneficiile aferente.

Dezvoltatorii sunt conștienți de minusurile pe care le găsesc unii clienți de rezidențial la periferia Bucureștiului, așa că ei propun proiecte mixte, care să ofere tot confortul celor care locuiesc în zonă: sunt proiecte vaste, care include atât locuințe cât și clădiri de birouri, spații comerciale și zone de agrement complexe, în așa fel încât deplasarea în oraș să devină inutilă”, continuă consultantul imobiliar.   

Dar toate aceste proiecte vin cu un risc asumat, atât de partea clienților cât și a dezvoltatorilor. Un nou val de prăbușire a economiei globale ar putea să ne tragă înapoi mai mult decât am avansat în ultimii ani, conturând acest fragil echilibru în care toate lumea poate îndrăzni să spere că va fi bine. În acest context, băncile continuă să fie precaute în acordarea creditelor standard.

Programul Prima Casă susține zona imobiliară, băncile, economia per total. Dacă piața ar rămâne fără acest program, băncile nu ar putea acoperi acest deficit, iar urmările ar fi catastrofale. Creditele standard sunt încă restrictive pentru foarte mulți clienți, din cauza avansului, pentru că în rest, condițiile sunt asemănătoare”, explică Ruxandra Cleciu.

Anul trecut, în București și Ilfov s-au anunțat pentru livrare aproximativ 10.000 de locuințe noi, în creștere considerabilă față de cele 7.500 de locuințe noi livrate în anul 2014. Clienții cumpără locuințe atât pentru uz personal cât și pentru investiție, mulți dintre ei preferând să scoată apartamentul la închiriere în loc de a păstra banii într-un depozit bancar.

CITEȘTE ȘI:

25 January 2016