Investitorii au privit întotdeauna cu încredere spre imobilele premium, căci acestea par să fie cele mai sigure. Nu prea a existat bulă imobiliară pe piaţa de lux. Ultimele luni de turbulenţe economice au afectat chiar şi această piaţă. Dar specialiştii apreciază că este ceva de scurtă durată.

22110-vile-de-lux--le-mirage-din-saint-tropez-494b.jpgÎn ultimii trei ani, oamenii de afaceri au privit proprietăţile de lux din marile oraşe ca fiind investiţii sigure, adevărate „paradisuri imobiliare", arată ultimul studiu al firmei de consultanţă Knight Frank. Pe un fundal agitat, cu o criză a datoriilor suverane care nu se mai termină, dublată de nesiguranţa geo-politică, investitorii avuţi au căutat stabilitate în imobile premium, din oraşe cheie, precum Londra, Moscova sau Hong Kong.

Abia recent au început să apară semne că ar putea să scadă uşor valoarea proprietăţilor de lux din marile oraşe, pentru prima oară de când a lovit recesiunea globală, în 2008-2009. Temerile generale apărute din cauza nerezolvării crizei financiare europene şi celei americane, se reflectă în încrederea cumpărătorilor. Chiar şi cei mai înstăriţi clienţi au început să îşi pună problema costurilor, iar în ultimul timp se observă apariţia unui climat de precauţie.  

  • Preţul proprietăţilor premium a crescut cu puţin peste 4% în cele 21 de oraşe monitorizate, din septembrie 2010 până în septembrie 2011. Este cea mai mică creştere anuală înregistrată în ultimii doi ani.
  • Dacă până acum, oraşele asiatice păreau să fie la fel de atrăgătoare, acum situaţia s-a schimbat. Spre exemplu, în ultimul an, preţul proprietăţilor de lux a crescut cu peste 15% în Jakarta, dar a scăzut cu aproape 18% în Mumbai.
  • În St Petersburg, preţul caselor premium a coborât cu aproape 12% în ultimul an
  • Preţul proprietăţilor premium a crescut, în ultimul an, în 15 din cele 21 de oraşe analizate, dar numai în opt dintre acestea a crescut şi în ultimele trei luni
  • Per ansamblu, Europa a depăşit Asia - preţul imobilelor europene de lux a crescut, în medie, cu 6,7%, în timp ce al celor asiatice a crescut cu 2%

În ciuda situaţiei economice actuale, pentru proprietăţile de lux este important calculul pe termen lung; iar acestea nu numai că şi-au revenit cel mai repede după recesiunea din 2008-2009, ci au şi înregistrat aprecieri semnificative până acum. De exemplu, valoarea celor mai vânate imobile din Londra a crescut cu peste 37% faţă de minima din timpul recesiunii, iar proprietăţilor de lux din New York le-a crescut preţul cu peste 25% faţă de scăderea înregistrată acum doi-trei ani. Cu toate acestea, vedeta incontestabilă este Asia: preţul caselor de lux din Hong Kong a crescut cu aproape 72% faţă de valoarea la care ajunseseră la sfârşitul lui 2008, în timp ce Shanghai şi Mumbai au înregistrat creşteri de 115%, respectiv 220%, comparativ cu aceeaşi perioadă a devalorizării.

Concluzia analiştilor de la Knight Frank este că piaţa de lux va continua să fie mult mai puţin expusă riscurilor economice, faţă de piaţa locuinţelor accesibile din punct de vedere financiar. Imobilele premium din cele mai importante capitale ale lumii îşi vor menţine reputaţia de „paradisuri imobiliare", dar vor atrage mult mai puţini speculanţi, ce caută un profit pe termen scurt.

CITEŞTE ŞI: Investitorii străini încă fug de România. Între timp, românii cumpără tot ce pot


17 November 2011