Banii de peste hotare sunt vitali pentru resuscitarea economică a României. În această parte a Europei, ţara noastră deţine anumite avantaje interesante în ochii investitorilor internaţionali. Cu toate acestea, capitalul străin întârzie să apară. Care sunt probleme reale care afectează reputaţia României peste graniţe şi ce s-ar putea face?

30861-investitii.jpgRomânia are potenţial, însă nu reuşeşte să îl concretizeze. Țara noastră are numeroase avantaje cu care ar putea atrage capital străin, însă totul rămâne la nivel teoretic. Poziţia geografică strategică, economia relativ stabilă, rata scăzută a şomajului, populaţie mare şi numeroase nişe neacoperite – toate acestea ar trebui să reprezinte nişte argumente puternice în ochii investitorilor străini. Oamenii de afaceri experimentaţi ştiu care sunt punctele forte ale României, unii chiar se încumetă să pună bazele unor afaceri aici, ba chiar să obţină şi profituri însemnate. Dar numărul acestora rămâne scăzut. De ce? Nici măcar cei care cunosc piaţa bine nu pot oferi un răspuns.

„România nu are o reputaţie prea bună în Europa, iar aceasta reprezintă principala problemă în atragerea eventualilor investitori. România nu a reuşit să îşi construiască o imagine precum Cehia sau Polonia, spre exemplu. Deşi România deţine numeroase avantaje faţă de alte ţări din regiune, reputaţia sa pe plan european nu este la fel de bună precum cea a unor state vecine. Nu am reuşită să identific exact elementele care creează o imagine negativă în afara graniţelor, însă această percepţie este un fapt”, spune David Hay, CEO AFI Europe Romania.

Sectorul imobiliar a sprijinit creşterea economică, înainte de începerea crizei. În prezent, este nevoie de măsuri de atragere a investitorilor

Piaţa imobiliară românească a reprezentat o atracţie la nivel european, în urmă cu mai puţin de zece ani. Nume importante pe plan internaţional îşi orientaseră atenţia şi banii către ţara noastră, urmărind achiziţia de produse imobiliare. Activitatea intensă de pe piaţa imobiliară s-a resimţit şi în celelalte domenii, astfel că a contribuit puternic la creşterea economică de la mijlocul anilor 2000. Însă odată cu înăsprirea condiţiilor economice, investiţiile s-au contractat, situaţie similară în multe ţări din această parte a Europei. Dar în timp ce guvernele statelor vecine au implementat diverse măsuri de reatragere a capitalului străin, eforturile autorităţilor româneşti au trecut neobservate.

RECOMANDARE: România nu se mai află pe harta imobiliară a Europei şi ar putea fi invadată de investitori asiatici

„Brandingul României nu este printre cele mai de succes la nivel internaţional, iar guvernanţii ar trebui să facă mai multe eforturi pentru a îmbunătăţi imaginea României peste hotare. Autorităţile ar putea îmbunătăţi modul de prezentare a României în afară, de la politic, economic şi branding, dar probabil că ar putea face mult mai multe în zona de reglementare legată de fondurile de pensii şi modalităţile de investiţie, mai ales direcţionarea lor către real estate”, arată Radu Boitan, preşedintele RICS România (The Royal Institution of Chartered Surveyors).

Marii investitori se orientează către pieţele sigure, chiar dacă îi costă mai mult

Pe de altă parte, din cauza dependenţei de finanţare externă, România este extrem de vulnerabilă la încetinirea investiţiilor, alături de ţări precum Turcia, Polonia şi Maroc, conform cele mai recente analize publicate de Institutul Internaţional de Finanţe (IIF).

„Ţări precum România, Turcia, Polonia şi Maroc se remarcă pentru nevoia lor imensă de finanţare externă. Dacă această sursă de bani va seca, atunci ele s-ar putea confrunta cu dificultăţi de lichidităţi şi solvabilitate”, subliniază specialiştii Institutului Internaţional de Finanţe.

Previziunile pentru 2014 nu sunt deloc optimiste: intrările de capital în ţările emergente vor scădea la cel mai mic nivel de la începutul crizei financiare, ajungând la 1,11 trilioane dolari. În acelaşi timp, estimările pentru anul în curs sunt de 1,15 trilioane dolari, respectiv cu trei procente mai puţin decât în 2012. Specialiştii explică această situaţie prin creşterea riscurilor la nivel global, astfel că marii investitori aleg să-şi plaseze banii în statele dezvoltate, în care pericolele financiare par mai mici.

NU RATA: Banii asiatici, salvarea Europei. Cum întâmpină România investitorii chinezi?


 

1 July 2013