Iancului este una dintre cele mai căutate zone ale momentului. Poziţionarea semi-centrală şi preţurile diminuate considerabil de criză au făcut din Iancului una dintre priorităţile clienţilor de locuinţe din acest moment. Există însă o singură problemă: oferta este foarte mică. Iar în momentul în care o proprietate apare pe piaţă, se vinde foarte repede.

22369-canon-a430-iancului-square.jpgZona Iancului s-a transformat în preferata agenţilor imobiliari. Tranzacţiile semnate acolo seamănă, în această perioadă, cu ceea ce se întâmpla în anii dinaintea crizei.

„Am avut surpriza ca în şapte zile de promovare a unui apartament cu trei camere, într-un bloc din '77, să am 21 de potenţiali cumpărători. Dintre aceştia, trei s-au bătut efectiv să îl cumpere, cu oferte făcute încă din prima zi. Au fost trei clienţi din toate cele trei categorii: Prima Casă, credit ipotecar şi cash. S-a vândut până la urmă cu credit ipotecar. Clienţii aleşi au făcut cea mai mare ofertă de preţ şi, pentru că ambii soţi erau angajaţii băncii de unde se lua creditul, acordarea acestuia a durat 24 de ore.", spune un agent imobiliar specializat pe acest segment.

Numărul proprietăţilor este mic, motiv pentru care orice ofertă apare pe piaţă stârneşte un interes puternic în rândul potenţialilor cumpărători. Chiar dacă este vorba despre blocuri vechi, sau locuinţe care nu arată foarte bine.

Clienţii cu cash sunt cei mai incomozi pentru proprietari

Totuşi, spun agenţii, apartamentele care sunt bine puse la punct au întotdeauna mai mult de câştigat. Clienţii sunt dispuşi să plătească mai mult. Excepţie fac clienţii cu cash, care se târguiesc puternic.

„Nu pot spune că ducem lipsă de clienţi cu cash. Dar acum acest tip de client este ceva mai greu de convins decât cel cu credit. Este mai pretenţios şi negociază mai mult. De exemplu, am avut cazul unui client cu 65.000 euro cash, care a căutat în partea dinspre Iancului săptămâni întregi, dar nu a găsit. Oferea destul de puţin pentru ce cerea.", spune Tiberiu Bobaru, director City Invest Imobiliare.

Preţurile, în zona Iancului, pornesc de la 35.000-40.000 euro, urcă până la 60.000 euro în cazul apartamentelor cu două camere şi ajunge la 75.000 euro pentru apartamentele cu trei camere bine amenajate. Preţurile scad pe măsură ce proprietatea este mai aproape de periferia cartierului.

„Cu cât proprietatea este mai aproape de Pantelimon, cu atât este mai ieftină. Oamenii caută în mod special zona Iancului sau cât mai aproape de ea, chiar dacă merg spre Pantelimon.", arată Tiberiu Bobaru, director City Invest Imobiliare.

Problema, pe măsură ce se termină zona Iancului, este că se rupe legătura cu restul oraşului.

„Zona oferă multe mijloace de transport în comun, este civilizată, frumoasă, învecinată cu Vatra Luminoasă, unde oamenii sunt de o calitate bună. Este o zonă destul de sigură, foarte multe supermarketuri magazine, poştă, liceu, şcoală, grădiniţe, creşe. Apropierea faţă de centru, în câteva minute eşti în Piaţa Universităţii cu orice mijloc de transport care te ia din faţa blocului. Plus conectarea cu orice zonă a oraşului: Nord, Sud, oriunde vrei, ajungi imediat.", spune consultantul imobiliar.

În privinţa construcţiilor noi însă, zona Iancului suferă de un deficit. Cele mai recente construcţii au fost ridicate înainte de criza imobiliară şi au preţuri inaccesibile chiar şi acum. Oricum, toate sunt ocupate deja de proprietari şi tranzacţiile care se fac sunt revânzări. Clienţii care nu vor să cumpere, stau în chirie. Chiriile pentru garsoniere sunt de aproximativ 250 euro, în timp ce apartamentele cu două camere au chirii care variază între 300 şi 360 euro. Pentru apartamentele cu patru camere, chiria este de aproximativ 400 euro.

CITEȘTE ȘI În Pantelimon, apartamentele se vând şi de la o zi la alta

 

1 December 2011