Houston ocupă locul patru în clasamentul celor mai mari oraşe din Statele Unite ale Americii, însă preţul locuinţelor de aici este cu mult mai accesibil decât în primele trei metropole americane. Cu toate acestea, cei mai mulţi cumpărători se uită mai întâi la zonă şi apoi la preţ, deoarece suprafaţa uriaşă a oraşului şi traficul congestionat împiedică deplasările rapide.

29586-houston.jpgHouston este al patrulea mare oraş al Statelor Unite, dar şi cel mai important oraş al statului Texas, principalul producător şi exportator american de petrol. Fondat în urmă cu aproape 180 ani, oraşul îşi datorează dezvoltarea rapidă aurului negru, iar după criza din anii ’80, economia locală s-a diversificat puternic – industria aerospaţială, serviciile medicale şi turismul fiind cele mai profitabile domenii. Numeroase corporaţii americane îşi au sediul central în Houston, New York fiind singurul oraş din SUA ce reuşeşte să atragă mai multe companii incluse în clasamentul Forbes 500.

  • Houston a fost fondat în anul 1836, iar numele oraşului provine de la generalul Sam Houston, preşedintele Republicii Texas
  • Cel mai mare oraş texan se întinde pe o suprafaţă de peste 1.600 kmp, având 2,1 milioane locuitori şi peste 6 milioane în zona metropolitană
  • Houston este unul dintre cele mai importante centre din lume în domeniul economic, al energiei, transporturilor sau aeronauticii

Deşi situaţia economică a Statelor Unite a dus la o scădere puternică a tranzacţiilor imobiliare în ultimii ani, Houston a resimţit o creşterii a cererii de locuinţe, în special în zonele centrale, în ultima jumătate de an. Apartamentele centrale reprezintă principala alegere a expaţilor, în timp ce familiile americane cu venituri medii se orientează către achiziţia unei case cu grădină, datorită preţurilor accesibile.

Principalul criteriu de achiziţie este zona şi nu preţul, din cauza dimensiunilor impresionante ale oraşului

Houston se întinde pe o suprafaţă de peste şapte ori mai mare decât a Bucureştiului, astfel oferta imobiliară este vastă. Clienţii nu întâmpină probleme în găsirea unei locuinţe oferită spre vânzare la un preţ accesibil, însă cei mai mulţi clienţi nu sunt dispuşi să se îndepărteze prea mult de zona în care lucrează sau îşi petrec timpul liber, deoarece traficul rămâne o problemă nerezolvată în acest oraş de dimensiuni impresionante.

Preţ mediu al apartamentelor, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central – 1.700 dolari/mp
  • Apartament semicentral – 1.100 dolari/mp

Locuinţele din Houston sunt simţitor mai ieftine decât în alte oraşe americane de dimensiuni similare, precum New York, Chicago sau Los Angeles. În plus, nivelul de siguranţă este mai ridicat decât în alte metropole, deoarece în ciuda faptului că se întinde pe o suprafaţă uriaşă, Houston şi-a păstrat din aerul de orăşel provincial.

Preţul de închiriere este proporţional cu reputaţia unui oraş ce primeşte milioane de vizitatori anual

Cu un climat prietenos şi cu o puternică activitate business, Houston primeşte numeroşi vizitatori pe tot parcursul anului. Turişti de afaceri sau americani în drum spre un concediu în Mexic, milioane de vizitatori anual petrec câteva zile în cel mai mare oraş texan. Drept urmare, oferta de locuinţe de închiriat este foarte mare, însă preţurile nu sunt dintre cele mai mici.

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 1.200 dolari/lună; semicentral: 810 dolari/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 2.050 dolari/lună; semicentral: 1.350 dolari/lună

Apartamentele în regim hotelier sunt disponibile în orice cartier, iar majoritatea proprietarilor închiriază şi pentru perioade scurte. Cele mai multe unităţi sunt foarte bine mobilate şi întreţinute, astfel că preţul de închiriere variază în special în funcţie de zonă. Cele mai mari chirii sunt întâlnite în cartierele centrale şi în River Oaks, Medical Center sau Galleria, în timp ce zone în zonele periferice, precum Katy, Sugarland sau Pasadena, preţurile scad simţitor.

CITEȘTE ȘI: Las Vegas, vedeta strălucitoare a Americii


16 February 2013