Preţul locuinţelor din Hong Kong urcă necontrolat, susţinut în mare parte de speculanţi. Autorităţile intervin pe piaţa imobiliară, implementând cele mai dure măsuri de până acum: se majorează puternic taxele pentru cetăţenii străini şi pentru proprietarii care îşi vând locuinţele în mai puţin de patru ani de la achiziţie. Însă există voci care susţin că măsurile sunt discriminatorii, deoarece afectează imigranţii cinstiţi, descurajându-i astfel să îşi cumpere un cămin.

27773-hong-kong2.jpgHong Kong se bucură de cea mai valoroasă piaţă imobiliară din Asia – locuinţele de aici sunt, în medie, cu 60% mai scumpe decât în Shanghai, al doilea oraş ca importanţă din China. Însă autorităţile din Shanghai au intervenit încă de anul trecut pe piaţa imobiliară, înăsprind taxele pe segmentul rezidenţial, în timp ce în Hong Kong, condiţiile de creditare pentru achiziţia unei locuinţe deveneau mai relaxate. Însă analizele arată că preţul locuinţelor a urcat puternic în ultimele zece luni, astfel că vor fi implementate cele mai dure măsuri de până acum.

Autorităţile din Hong Kong majorează cu până la 30% taxele aplicate cumpărătorilor de pe piaţa imobiliară, pentru a tempera speculaţiile. Astfel, proprietarii care îşi vând locuinţa după ce o deţin o perioadă mai mică de patru ani vor achita o taxă specială de 15% din valoarea proprietăţii. De asemenea, un cost suplimentar de 15% se va aplica tuturor companiilor locale şi străine, dar şi cumpărătorilor străini.

„Măsurile ţintesc activităţile speculative, cei mai mulţi cumpărători de bună-credinţă nu vor fi afectaţi, deoarece aceştia nu îşi revând locuinţele după o perioadă aşa de scurtă”, a declarat într-o conferinţă de presă John Tsang, secretar de stat în Ministerul Finanţelor.

Autorităţile consideră că noile taxe speciale sunt absolut necesare, deoarece datele oficiale arată că preţul apartamentelor cu suprafeţe mici şi medii a crescut cu 20% de la începutul lui 2012. Stocul limitat de unităţi rezidenţiale şi dobânzile mici pentru creditele ipotecare au dus la această intensificare a activităţii de pe piaţa imobiliară, însă mărirea semnificativă a preţului nu este susţinută şi de creşterea economică, subliniază secretarul de stat la Finanţe. Oficialul a mai adăugat că noile măsuri vor diminua achiziţia de proprietăţi prin intermediul companiilor şi vor fi un avertisment pentru speculanţii din piaţă.

Încercarea guvernului de a menţine „o piaţă sănătoasă”, aspru criticată

Măsurile de domolire a preţurilor proprietăţilor imobiliare au stârnit critici şi nemulţumiri, autorităţile fiind acuzate de discriminare. Oponenţii acestei legi susţin imigranţii sunt defavorizaţi făţiş – cetăţenii străini pot veni în Hong Kong să lucreze, îşi plătesc impozitul pe venit, dar nu îşi pot cheltui câştigurile pe o locuinţă fără a plăti mai mult decât colegul de birou, care are drept de şedere permanent.

„Majorarea cu 15% a Taxei de Timbru pentru Cumpărători în cazul proprietăţilor al căror cumpărător nu este cetăţean al Hong Kongului va afecta simţitor tranzacţiile. Sunt mulţi oameni care se mută din alte zone în Hong Kong, în ultimii ani. Din cauza noilor schimbări, aceştia vor fi descurajaţi să îşi cumpere o locuinţă şi vor fi nevoiţi să închirieze în primii şapte ani, până vor îndeplini condiţiile pentru a obţine drept de şedere permanentă”, argumentează David Webb, managerul Webb-Site.

CITEȘTE ȘI: Prăbuşirea pieţei imobiliare, anunţată de inaugurarea zgârie-norilor

 

1 November 2012