Familiile de viţă nobilă ale Greciei, cei care au moştenit averi uriaşe din tată în fiu, încearcă acum să se descotorosească de proprietăţile trecute din generaţie în generaţie, de teama impozitelor. Cea mai vizibilă mişcare de acest gen este vânzarea insulelor. Astfel, zeci de insule de lux au fost scoase la vânzare.

24543-mykonos.jpgChiar şi sub presiunea taxelor usturătoare şi împinşi de dorinţa de a scăpa de rigurozitatea statului, grecii nu sunt dispuşi să îşi vândă insulele moştenite la preţuri derizorii. Chiar dacă suprafaţa este de doar un hectar sau de 500 de hectare, preţul este de ordinul milioanelor de euro. Astfel, cea mai ieftină insulă scoasă la vânzare pe site-urile de specialitate este de 1,5 milioane euro, iar cea mai scumpă ajunge la 150 milioane euro.

Clienţii sunt la fel de nobili ca şi proprietarii. Astfel, Insula Oxeia din Marea Ionică, moştenită de familia greco-australiană Stamoulis, a fost vândută recent unor membri ai familiei regale din Emiratul Qatar pentru 5 milioane euro. Un discount destul de mare de la preţul iniţial de 6,9 milioane euro. Banii obţinuţi din aceste tranzacţii nu pot fi păstraţi în ţară, căci şi de această dată, impozitele ar fi prea mari. Problema este că nici Elveţia nu mai este un loc sigur, după discuţiile cu guvernul grec, care a cerut desecretizarea conturilor clienţilor de cetăţenie greacă. Aşa că grecii îşi plimbă banii prin lume, de teama impozitelor.

CITEȘTE ȘI N-ai bani de un apartament? Cumpără-ţi o insulă! Preţurile pornesc de la 5 dolari.

 

30 April 2012