Până acum erau zvonuri, discuţii şi îndoieli, dar de ieri este clar: preţul gigacaloriei pentru consumatorii individuali se va majora cu aproape 37%, ajungând la 170 lei. Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a votat ca schimbarea să înceapă de la 1 august.

20051-4.jpgAstăzi, costul gigacaloriei pentru locuitorii Bucureştiului este de 124 lei, dar peste câteva zile va fi de 169,88 lei. Cum se traduce această majorare? Plata lunară pentru apă caldă şi căldură, pentru un apartament cu două camere în care locuiesc trei persoane, va fi de 110 lei, conform spuselor viceprimarului general Mircea Raicu.

"De ce e nevoie de această creştere? Pentru că, din 2007, la gaze, la energie, la curent electric - toate preţurile au crescut, iar în această iarna avem nevoie ca Radetul să facă faţă la cheltuielilor care vor fi" susţine viceprimarul Capitalei.

Autorităţile motivează că majorarea este necesară pentru a acoperi deficitul veniturilor anuale ale RADET (Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice), iar necesarul subvenţiei municipalităţii scade, de la 770 milioane lei anual, la 610 milioane lei.

Plata se va face în tranşe lunare egale

Până şi primăria recunoaşte că o creştere a preţului cu 37% este un şoc pentru buzunarele bucureştenilor, astfel că modalitatea de plată a apei calde şi a căldurii se va schimba. Dacă până acum se plătea la sfârşitul lunii contravaloarea consumului individual, de acum înainte vor exista tranşe lunare egale. Se va calcula energia termică consumată iarna trecută, iar totalul va fi împărţit la 12 luni, astfel nu se vor mai crea sume uriaşe de plată pe perioada anotimpului rece.

"La sfârşitul unui an, putem face regularizare. Cel care consumă mai mult, va plăti mai mult şi invers", explică Mircea Raicu.

Primarul General Sorin Oprescu a declarat că această formă de plată va ajuta bucureştenii, dar crede că persoanele care au un venit lunar mare ar trebui să plătească gigacaloria la preţul de producţie, adică 320 lei.

"Am cerut ANAF lista celor care câştigă peste 2.500 lei. Acum toţi plătesc la fel gigacaloria, indiferent cât căştigă. Pentru cei care au peste 2.500 lei nu este un efort mare să plătească 320 lei gigacaloria" a spus Oprescu.

Asociaţiile de proprietari nu sunt de acord

Reprezentanţii asociaţiilor de proprietari nu împărtăşesc viziunea autorităţilor, consideră că majorarea este mult prea ridicată şi fără temei.

„O creştere de 37% nu este suportabilă şi nici justificată, se eliberează 30 de milioane de euro... pentru ce se elibereaza din buget? Vrem sa avem certitudinea că nu vom suprapune alte borduri, nu vom mai face ceasuri aurite şi nici fântâni cântătoare" a declarat pentru NewsIn Mihai Mereuţă, preşedintele Ligii Asociaţiilor de Proprietari Habitat.

Preţul ce va intra în vigoare de la 1 august (170 lei) este sub preţul mediu al gigacaloriei la nivel naţional (198 lei), fiind cu 14% mai mic, subliniază reprezentanţii oficiali. Diferenţa dintre valoarea plătită de bucureşteni şi preţul de producţie al gigacaloriei este acoperită de municipalitate, prin subvenţii.

Află ce rişti dacă îţi reabilitezi singur apartamentul?


28 July 2011