Valoarea unei case depinde întotdeauna de cine o estimează. Pentru proprietar, care este ataşat emoţional de loc, casa poate fi nepreţuită. Dar pentru clienţi, un blat de bucătărie ciobit, gazonul neîntreţinut sau gardul inestetic se pot traduce într-o casă în care nu vor să trăiască. Acestea sunt câteva dintre problemele mari care au cele mai simple soluţii. Există însă şi probleme mari, greu sau imposibil de rezolvat, dar care trebuie luate în calcul pentru a afla valoarea obiectivă a casei.

31485-plumbing.jpgRegula numărul unu în toată lumea, atunci când este vorba despre valoarea unei case este: locaţie, locaţie şi iar locaţie. Zona în care este amplasată casa poate creşte sau scădea valoarea de piaţă a acesteia cu până la jumătate, ba chiar şi mai mult. Iar acest lucru nu se schimbă nici dacă este vorba despre o construcţie excepţională.

„O casă scumpă, impecabil finisată dar construită într-o zonă ieftină, va avea cu siguranţă o valoare mult mai mică decât dacă aceeaşi casă ar fi construită într-o zonă în care sunt mai multe locuinţe de acelaşi fel”, arată pentru IMOPEDIA.ro Dan Suciu, analist imobiliar.

Modernizările: un cuţit cu două tăişuri

Într-un moment în care oferta este mai mare decât cererea, cum se întâmplă acum, clienţii sunt mult mai pretenţioşi. În loc să vadă potenţialul într-o baie sau o bucătărie demodată, ei sunt tentaţi mai degrabă să caute o altă locuinţă, care nu le va cere atât de multă muncă şi viziune.

„Dacă blatul de bucătărie este ciobit, zgâriat, unii clienţi se întreabă ce este în neregulă cu locuinţa. La fel şi când este vorba despre mobilă demodată. Nu contează nici că preţul este mai mic, mulţi preferă un preţ mai mare, dar un apartament deja aranjat, gândindu-se că oricum ar investi diferenţa de bani în modernizare”, arată Simona Marcu, broker imobiliar.

Dar modernizarea locuinţei înainte de vânzare este un cuţit cu două tăişuri. Pe de o parte, poate ajuta la vânzarea mai rapidă, iar banii cheltuiţi pe transformare pot fi recuperaţi dublu. Pe de altă parte însă, este posibil ca schimbările să nu placă tuturor, iar o parte din potenţialii clienţi ajung în aceeaşi situaţie de a căuta altceva.

Case fără probleme, vândute la preţ de executare silită

Este cunoscut faptul că vecinătatea cu case executate silit scade valoarea locuinţei, dar există păreri contrare referitor la procentul acestei scăderi. Potrivit unui studiu al Universităţii Harvard, valoarea unei case scade în medie cu 1% dacă aceasta este situată la aproximativ 75 de metri de o casă executată silit. Dar această informaţie este supusă discuţiilor.

„Dacă este vorba despre o casă liberă de obligaţii, dar înconjurată de case executate silit, atunci ea se poate vinde doar dacă are un preţ ca şi cum ar fi şi ea executată. Uneori, volumul caselor cu probleme este atât de mare încât trage în jos toată piaţa. Dar dacă vorbim despre o singură casă executată într-un cartier de case fără probleme, atunci cu siguranţă preţul nu este afectat”, declară pentru IMOPEDIA.ro Marcel Toader, executor judecătoresc.

Problemele grave sunt cele de structură sau instalaţii

O casă şubredă este întotdeauna de natură să pună pe goană majoritatea clienţilor. Acest lucru se întâmplă şi dacă este vorba despre probleme mici, cum ar fi igrasia sau scurgerile de pe ţevi. Dar când vine vorba despre probleme ale structurii, pereţilor sau acoperişului, lucrurile se complică chiar şi mai mult.

„Clienţii vor să intre în casă şi să aibă senzaţia că se pot muta imediat. Proprietarii însă încearcă să vândă casa cu probleme, la un preţ mai mic. Iar acest lucru se întâmplă şi în zonele de lux, cu case vechi, precum Cotroceni, Parcul Carol sau Cişmigiu”, continuă Simona Marcu, broker imobiliar.

Potrivit specialiştilor, un acoperiş care trebuie reparat reduce aproximativ 15% din valoarea locuinţei, problemele de încălzire sau lipsa aerului condiţionat pot tăia 20% din preţ iar sistemul electric problematic poate reduce preţul cu 10%. Modul în care arată casa în clipa în care o vede potenţialul client contează foarte mult. Chiar şi lucrurile mărunte, precum gardul de pe care se decojeşte vopseaua sau gazonul netuns pot pune pe fugă clienţii.

„Clienţii se gândesc că dacă proprietarul nu poate să aibă grijă de lucrurile simple, atunci cu siguranţă lucrurile importante din casă sunt prost întreţinute. Sunt lucruri a căror reparaţie nu costă nimic sau costă sume modice, dar care pot face diferenţa dintre vândut şi nevândut” încheie Dan Suciu, analist imobiliar.

CITEŞTE ŞI: Adaugă valoare casei tale, cu o investiţie minimă şi câteva zile de muncă


12 September 2013