Germania a doborât recordurile, în ceea ce priveşte producerea de energie din surse solare: peste 50% din curentul consumat la nivel naţional într-o zi de iunie a fost produs cu ajutorul panourilor solare fotovoltaice. Prin comparaţie, sistemele americane de acest fel generează doar 0,2% din necesarul Statelor Unite ale Americii.

34502-panouri_solare.jpgInstitutul de cercetare Fraunhofer ISE a anunţat că Germania a stabilit un nou record mondial în ceea ce priveşte producţia de electricitate din energie solară: în data de 9 iunie 2014, panourile solare fotovoltaice au generat 23,1 GW, respectiv 50,6% din electricitatea utilizată la nivel naţional. Recordul este impresionant, deşi a fost realizat într-o zi de sărbătoare, când consumul de curent este simţitor mai mic faţă de o zi obişnuită de lucru.

În ciuda faptului că nu beneficiază de un climat însorit, Germania a devenit lider mondial la producţia de electricitate din energie solară, şi nu cu ajutorul parcurilor solare de mari dimensiuni, ca alte ţări. În Germania, accentul s-a pus pe panourile montate pe casele cetăţenilor, pe sediile firmelor şi pe clădirile de orice alt tip. Strategie ce a dat rezultate impresionante: în prezent, 90% dintre panourile solare fotovoltaice sunt montate pe acoperişuri.

  • Panourile solare fotovoltaice au devenit extrem de populare în Germania datorită subvenţiilor acordate de guvern şi a numeroaselor campanii publicitare
  • Toate acestea fac parte dintr-un amplu program naţional de reducere a emisiilor de dioxid de carbon generate de centralele electrice ce funcţionează pe bază de cărbune
  • Autorităţile germane plănuiesc ca, până în 2022, să închidă treptat toate centralele electrice învechite

Cu toate acestea, succesul a adus cu sine şi anumite probleme: programul Energiewende a avut ca efect un transfer de avuţie, notează publicaţiile locale. În mod paradoxal, cei care au scăpat de plata facturilor sunt cetăţenii cu dare de mână, întrucât aceştia îşi permit achiziţia şi montarea panourilor solare fotovoltaice. În acelaşi timp, germanii cu salarii mici plătesc peste 10% din veniturile lunare pe facturile la electricitate (şi, potrivit statisticilor, la nivel naţional sunt aproape şapte milioane de gospodării aflate în această situaţie).

CITEŞTE ŞI: Cât trebuie să plăteşti pentru a scăpa de cheltuielile cu întreţinerea? 400 de euro


25 June 2014