Cartierul Tineretului era, nu mai departe de acum 30 de ani, un colţ prăfuit al Bucureştiului. Azi, acolo se vând unele dintre cele mai bine cotate apartamente de cartier. Blocuri noi, aproape de parc, aproape de centru, toate aceste caracteristici fac ca preţurile garsonierelor din Tineretului să coste cât apartamentele cu două-trei camere din cartierele mai slab cotate ale Capitalei.

Sursa: romerican.comLa începutul anilor 1960 a fost realizată una dintre principalele artere ale Bucureştiului, cunoscută la început sub denumirea de Magistrala Nord-Sud, pentru ca mai târziu să primească numele pe care îl poartă astăzi - bd. Dimitrie Cantemir. Amenajarea acestei importante artere de circulaţie a oraşului a dus la dezvoltarea întregii zone de sud a Capitalei. A fost amenajat parcul Tineretului, numit aşa în 1972 şi apoi a început construcţia de blocuri. Până la acel moment, în zonă existau doar nişte case mici şi insalubre, în jurul cărora s-a construit un prim ansamblu de blocuri. În anii '80 au fost executate şi ultimele blocuri ale noului cartier Tineretului. În total, 150 de unităţi. Astăzi, fie că sunt mai vechi sau mai noi, blocurile au aceeaşi valoare. Atât în ochii clienţilor, cât şi ai proprietarilor.

„Toată lumea caută blocuri construite după 1980 la preţurile construcţiilor din anii 1970. Preţurile sunt aceleaşi. Vechimea nu înseamnă nimic pentru proprietar. Atât timp cât blocul este aproape de metrou, este aproape de parc, deci suprafaţa şi anul construcţiei nu mai contează.", arată Iuliana Carlaonţ, specialist imobiliar.

Apartamentele în Tineretului sunt, de cele mai multe ori, prea scumpe pentru a se încadra în Prima Casă

Cele mai multe blocuri au un regim de înălţime de P+10. Cei mai mulţi clienţi caută garsoniere şi apartamente cu două camere, dar nu este deloc de neglijat nici procentul celor care se interesează de apartamente mai mari.

„Sunt cerinţe şi pentru trei camere şi pentru patru camere, dar la preţuri mici. Ofertele cu aceste condiţii sunt foarte puţine şi se vând imediat ce apar. Au fost şi apartamente cu trei camere la 70.000 euro, dar au dispărut imediat.", continuă Iuliana Carlaonţ.

Dat fiind faptul că este un cartier bun al Bucureştiului, preţurile sunt în general suficient de mari pentru a nu se încadra prea uşor în plafonul creditelor Prima Casă. Tocmai de aceea, mulţi dintre clienţi se finanţează prin vânzarea unei alte proprietăţi.

„Se cumpără mult şi fără Prima Casă. Garsonierele se vând între 45.000-55.000 euro, două camere între 65.000-80.000 euro, depinde de anul de construcţie, îmbunătăţiri. Trei camere între 80.000-100.000 euro, iar patru camere ajung până la 130.000 euro.", spune Florentina Badoi, reprezentant Exces Imobiliare.

Nivelul chiriilor este de asemenea peste medie: bugetul pentru garsoniere poate ajunge la 300 euro/lună

O parte dintre motivele pentru care cartierul Tineretului se vinde mai scump decât media este dată de apropierea de parc, de proximitatea faţă de centrul oraşului, dar şi de uşurinţa cu care se poate ajunge în orice punct al Capitalei cu mijloacele de transport în comun. Există metrou, linii de autobuz, troleibuz şi tramvai. Singurii proprietari care nu reuşesc să vândă acolo, cu toate aceste argumente, sunt cei care nu vor să lase la preţ.

„Este o zonă solicitată. A mers bine chiar şi pe perioada de criză. O tranzacţie, atunci când oferta este foarte bună, se face în aceeaşi zi. Există însă şi proprietari care stau cu locuinţa la vânzare şi o jumătate de an pentru că nu vor să accepte preţul corect, cel la care se fac tranzacţii.", continuă Florentina Badoi.

Clienţii care nu cumpără, închiriază. Mai ales în sezonul şcolar, pentru că în cartier se află un liceu şi două facultăţi particulare. Dar la fel ca şi la vânzare, şi chiriile rămân unele puţin crescute faţă de piaţă. Un buget de 150 de euro/lună este de neacceptat pentru zonă.

„Se închiriază cam tot. Am avut în ultima perioadă cereri şi pentru vilă de 5.000 euro, şi pentru vilă de 800 euro, şi pentru garsonieră şi pentru trei-patru camere. În general în această perioadă vin foarte mulţi studenţi care vor să locuiască împreună, sunt câte trei, patru, cinci, chiar şi şapte persoane care stau în patru camere. Chiria unei garsoniere trebuie să fie maximum 300 euro ca să se închirieze, două camere 400 euro.", spune Iuliana Carlaonţ.

În cartier au apărut şi câteva dezvoltări imobiliare noi, precum Parc Residence, Hills Residence, Tineretului Residence, Tineretului Residence 2, Rams Residence. Casele sunt puţine, în general vechi şi scumpe. Oricum, ies din bugetele clienţilor, care au în general bugete care nu trec de 100.000 euro.

CITEȘTE ȘI Preţul apartamentelor de pe Magheru a ajuns la nivel de cartier muncitoresc


22 September 2011