Mexicanul Carlos Slim Helu rămâne, pentru al treilea an la rând, cel mai bogat om din lume, cu o avere de 69 miliarde dolari. Top trei este completat de Bill Gates şi Warren Buffet. Dinu Patriciu este singurul român prezent în clasamentul Forbes, deşi averea lui a scăzut cu 700 milioane dolari.

23784-sursa.jpg

  • Averea lui Carlos Slim Helu a scăzut cu cinci miliarde dolari, principalele domenii de afaceri sunt telecomunicaţiile, urmate de retail, materii prime şi energie
  • Bill Gates s-a apropiat de primul loc, averea s-a ajungând la 61 miliarde dolari (de la 56 miliarde dolari, în 2011)
  • Warren Buffett a fost poziţionat pe locul trei, la nivel mondial, cu 44 miliarde dolari

Dinu Patriciu ocupă locul 854, cu o avere de 1,5 miliarde dolari, deşi anul trecut a fost clasat pe locul 540. Frank Timiş ocupa locul 1.057 în clasamentul Forbes din 2011, cu o avere de 1,1 miliarde dolari. Dar anul acesta nu a mai fost inclus în top, deoarece averea sa nu a mai atins pragul de un miliard.

„Patriciu a investit bani din vânzarea în 2008 a companiei petroliere Rompetrol către grupul kazah Kazmunaigaz, în imobiliare, retail şi explorarea de petrol şi gaze. Eforturile din retail ale lui Patriciu merg din ce în ce mai prost, astfel că, în februarie, reţeaua MiniMax Discount a cerut falimentul. Patriciu a avertizat că Europa s-ar putea îndrepta către o a doua recesiune. Totuşi, el este angajat în proiectul său energetic şi, după cum se zvoneşte, intenţionează să cheltuiască până la un miliard de dolari pentru a căuta petrol şi gaze în Marea Neagră", notează Forbes.

35% din miliardarii lumii sunt în SUA

Clasamentul de anul acesta reuneşte 1.226 miliardari, ceea ce reprezintă un nou record numeric. În continuare, cei mai mulţi miliardari sunt în Statele Unite ale Americii – 425 persoane. Cu toate acestea, în Moscova locuiesc cei mai mulţi bogătaşi (78), după care urmează New York (58) şi Londra (39). China continentală, cu 95 de oameni de afaceri, a fost depăşită de Rusia (96 miliardari). Averile tuturor miliardarilor din clasament însumează 4.600 miliarde dolari.

Clasamentul primilor zece miliardari ai lumii este completat de:

  • Bernard Arnault (grupul LVMH) – 41 miliarde dolari
  • Amancio Ortega (lanţul de retail Zara) – 37,5 miliarde dolari
  • Larry Ellison (Oracle) – 36 miliarde dolari
  • Eike Batista (petrol şi minerit) –  30 miliarde de dolari
  • Stefan Persson (H&M) – 26 miliarde de dolari
  • Li Ka-shing (diverse afaceri) – 25,5 miliarde de dolari
  • Karl Albrecht (Aldi) – 25,4 miliarde de dolari

Cea mai mare scădere a averii a fost înregistrată de Lakshmi Mittal, şeful celui mai mare producător de oţel din lume, Arcelor Mittal. Averea lui Lakshmi Mittal a coborât cu 10,4 miliarde dolari în numai un an, lăsându-l pe acesta cu 20,7 miliarde dolari.

Facebook, o mină de aur pentru toţi cei care şi-au investit banii aici

În topul Forbes se regăsesc şi şapte miliardari care-şi datorează averea reţelei de socializare Facebook:

23785-facebook.png

  • Averea însumată a acestora se apropie de 30 miliarde dolari
  • Mark Zuckerberg, cofondatorul Facebook – 17,5 miliarde dolari, cu 4 miliarde dolari mai mult faţă de 2011
  • Dustin Moskovitz (3,5 miliarde dolari) şi Eduardo Saverin (2 miliarde dolari) sunt ceilalţi cofondatori Facebook care au depăşit pragul de un miliard de dolari
  • Moskovitz (27 ani) este şi cel mai tânăr miliardar din topul Forbes, fiind mai mic cu opt zile decât Zuckerberg

Trei dintre primii investitori la Facebook, Peter Thiel, Jim Breyer şi Yuri Milner se află, de asemenea, în rândul miliardarilor, notează Mediafax. Thiel a investit 500.000 dolari în Facebook în 2004, iar participaţia rezultată valorează în prezent 1,5 miliarde dolari. Breyer, cu o avere de 1,1 miliarde dolari, şi compania sa, Accel Partners, au investit 12 milioane dolari în Facebook. Compania are o participaţie de circa 10% din acţiunile Facebook, iar Breyer (separat) încă 1%. Milner, cu o avere de un miliard de dolari, a investit mai târziu la Facebook, în 2009, 200 milioane dolari. Primul preşedinte al Facebook, Sean Parker, are o avere de 2,1 miliarde dolari, cea mai mare parte rezultând din implicarea sa în companie.

 CITEŞTE ŞI: IKEA vinde case montate şi deja mobilate. Află la ce preţ!

 

8 March 2012